detector.media
23.11.2017 18:41
Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова
Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова
Фестиваль документального кіно «Артдокфест», який розпочнеться одночасно в Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі 6 грудня, відкриється фільмом Аскольда Курова «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова».

Про це повідомляє Meduza з посиланням на президента фестивалю Віталія Манського.

«Цей фільм, показаний по всьому світу, жодного разу не був показаний в країні, до якої він має пряме відношення. У країні, де Сенцова оголосили злочинцем, засудили на 20 років і відправили до в'язниці в Якутії», – сказав, представляючи стрічку, пан Манський.

«Я прекрасно пам'ятаю, коли був процес над Сенцовим у Ростові-на-Дону, саме в цей момент в місті відкривався якийсь невідомий мені кінофестиваль. Я бачив репортаж з червоної килимової доріжки, яка була заповнена російськими зірками і напівзірками, - і ніхто з них не рефлексував на тему того, що поруч йде суд. Жоден фестиваль за 10 місяців навіть не запитав картину на предмет попереднього ознайомлення. І проти цього знака часу виступає «Артдокфест». Саме тому для нас принципово важливо, що ми відкриваємося картиною «Процес», - наголосив Віталій Манський.

Він також нагадав, що «Процес» зроблений випускником Школи документального кіно Марини Разбежкіной Аскольдом Куровим, роботи якого вже неодноразово були на «Артдокфесті» - і «Ленінленд», і «Діти 404», і «25 вересня». Картина продюсувалася Німеччиною, Естонією і Україною.

«Якоюсь мірою я б її охарактеризував як маніфест. Тобто вона не цілком відноситься до розряду креативної документалістики, це швидше картина-подія, картина-жест», - резюмував президент «Артдокфесту».

«Артдокфест» проводиться з 2007 року і вважається найбільшим за кількістю фільмів, сеансів і обсягом програми фестивалем документального кіно в Росії.

Як повідомляв «Детектор медіа», Аскольд Куров за стрічку «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі документального кіно про права людини Verzio International в Будапешті.

Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. З того часу фільм брав участь у кількох престижних міжнародних кінофорумах. В український прокат стрічка вийшла 6 квітня 2017 року. 

Нагадаємо, Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За останніми повідомленнями, стан здоров’я Олега Сенцова в колонії на Ямалі різко погіршився: перебуваючи у російських колоніях, він сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY