detector.media
23.11.2017 15:25
У Брюсселі активісти вимагали від Лукашенка та Путіна звільнення українських журналістів
У Брюсселі активісти вимагали від Лукашенка та Путіна звільнення українських журналістів
У центрі Брюсселя поблизу керівних інституцій ЄС, напередодні саміту «Східного партнерства», білоруські політичні емігранти провели акцію на підтримку українських журналістів Романа Сущенка та Павла Шаройка

Акцію повели під час маніфестації проти режимів президентів РФ та Білорусі Володимира Путіна й Олександра Лукашенка, повідомляє «Укрінформ».

«Наш протест не спрямований проти білоруської делегації на саміті «Східного партнерства». Але ми хочемо вчергове звернути увагу європейських політиків і суспільства на диктаторські агресивні режими, які правлять у Мінську та Москві. Останні події чітко викрили справжнє обличчя режиму Лукашенка, який перебуває у повній залежності від Кремля», – сказав організатор маніфестації білоруський політичний біженець у Бельгії Дмитро Піменов.

За його словами, президент Білорусі Лукашенко, який отримав формальне запрошення взяти участь у саміті «Східного партнерства», може стати «троянським конем Кремля» для Євросоюзу.

Учасники акції окремо наголосили на вимозі до Мінська і Москви звільнити протиправно ув'язнених українських громадян, зокрема журналістів «Укрінформу» Романа Сущенка і «Українського радіо» Павла Шаройка.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку на два місяці, до 30 листопада.

21 жовтня стало відомо, що слідство у справі журналіста Романа Сущенка закінчене. Адвокат Марк Фейгін і його підзахисний ознайомлюються з десятьма томами справи.

10 листопада Московський міський суд відхилив скаргу захисту на продовження терміну арешту українського журналіста Романа Сущенка, незаконно ув’язненого в Росії.

За повідомленням Марка Фейгіна, слухання в суді у справі Сущенка розпочнуться у січні.

Нагадаємо, власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка затримали у Білорусі 25 жовтня 2017 року. За попередніми даними його звинувачують у шпигунстві. Про це стало відомо від його дружини Олени 17 листопада. 

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим намагається організувати зустріч українського консула із затриманим Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка, щоб з’ясувати обставини добиту.

Європейська федерація журналістів підтримує Національну спілку журналістів України у вимогах негайного звільнення власного кореспондента «Українського радіо».

Фото: "Укрінформ"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY