detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
23.11.2017 13:17
Необхідно переглянути підходи і дефініції щодо сучасних інформаційних воєн – Романюк
Необхідно переглянути підходи і дефініції щодо сучасних інформаційних воєн – Романюк
Сьогодні, 23 листопада, у Брюсселі під час міжнародної конференції «Незручна правда. Роль ЗМІ у формуванні публічної думки про ЄС і країни Східного партнерства; приклад України» українські медіаексперти говорили про інформаційні війни, дезінформацію, протидію російській пропаганді та якість контенту

Під час виступу виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк ацентувала на необхідності перегляду підходів і дефініцій щодо інформаційних воїн та про ефективну протидію фейкам та дизінформації.

«Потрібно повністю переглянути підходи і дефініції, коли ми говоримо про сучасні інфомаційні війні. І тільки після того, як ми чітко сформулюємо, наприклад, що таке "фейк ньюз", ми зможемо ефективно їм протидіяти. Досі не існує чіткого визначення цього феномену, натомість протидіяти пропонується тільки через медіаграмотність та саморегуляцію. Так само, я вважаю потрібно відмовлятися від терміну "пропаганда", який насправді занадто розмитий. В моєму розумінні, є кілька рівнів цього явища – від випадкових фейків і до дезинформації. І кожен рівень вимагає окремого підходу», – сказала пані Романюк під час виступу.

Олексій Погорелов, президент УАМБ

Президент Української асоціації медіабізнесу (УАМБ) Олексій Погорелов під час виступу на конференції сказав про те, що пропаганду часто виконують професійні журналісти і редактори, їм за це добре платять, проте аудиторія розрізняє неякісний контент та пропаганду.

«Аудиторія прагне все більше якісного контенту. Довіра до новин у російських ЗМІ нікчемна. Децентралізація є свіжим повітрям для регіонів, і вона багато чого змінить у медіа. Зокрема, медіа все більше будуть наближатися до інтересів їх громад», – сказав пан Погорелов.

Крім того, президент УАМБ наголосив на важливості саморегуляції і важливій ролі Комісї з журналістської етики (КЖЕ) в цьому процесі.

У конференції також узяв участь член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль.

Член Нацради Валентин Коваль

Аналітик Любов Цибульська, Наталія Попович (Український кризовий медіа центр), 

Нагадаємо, міністри закордонних справ Великобританії, Польщі, Швеції та інших країн Євросоюзу в листі до високої представниці ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні закликали посилити протидію пропаганді та дезінформації, які поширює Росія.

Зазначимо, оперативна робоча група ЄС зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force) виявила за два роки понад 3 тис. випадків дезінформації від російськомовних ЗМІ. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні 2 жовтня у Брюсселі на конференції «Гібридні загрози і ЄС: стан справ і прогноз на майбутнє».

Фото: Світлана Остапа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY