detector.media
20.11.2017 18:45
Заступник голови Нацдержслужби Купрій назвав матеріал «Схем» маніпулятивним. Редакція звинувачення відкидає
Заступник голови Нацдержслужби Купрій назвав матеріал «Схем» маніпулятивним. Редакція звинувачення відкидає
Перший заступник голови Національного агентства з питань держслужби (НАДС) Володимир Купрій назвав матеріал журналіста Сергія Андрушка «Самоконкурс» про конкурс на посаду першого заступника голови НАДС «другорядним, маніпулятивним, підтасованим». Редакція програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») відкидає звинувачення та наполягає, що інформація у матеріалі викладена виважено і об’єктивно.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«У сюжеті, зокрема, йшлося про те, що члени Комісії з питань вищого корпусу держслужби, яка проводить конкурси на високі державні посади, почали обирати самі себе», – йдеться на сайті видання.

Паг Купрій на своїй сторінці у Facebook заявив, що матеріал журналіста програми «Схеми» Сергія Андрушка «другорядний, маніпулятивний, підтасований».

«Будучи при здоровому глузді, звичайно я розумів, що повинен вирішити ситуацію потенційного конфлікту інтересів. Тому, як член Комісії не брав участь у засіданні 29 серпня під час проходження конкурсу. Є для цього заява, є фіксація в журналі присутності і т.п. Тому однозначно, що я себе не оцінював», – зазначив Купрій на своїй сторінці у Facebook.

Утім, як зазначено на сайті, журналісти «Схем» з’ясували, що Купрій з дати подання документів на участь у конкурсі формально і далі залишався членом цієї конкурсної комісії.

«Радіо Свобода» повідомляє, що перед виходом сюжету «Схеми» запитали пана Купрія, чи робив він якісь дії для припинення участі у комісії на час конкурсу. «Ні, не робив дії… Я проконсультувався чи є це конфліктом інтересів і отримав від різних фахівців із цього питання, в тому числі і від громадських організацій, які здійснюють спостереження за цим, що це не є конфліктом», – сказав тоді Купрій та зазначив, що перед засіданням комісії того дня, коли відбувся конкурс, він публічно заявив, що не братиме участь у її засіданні як член комісії.

Документи пан Купрій подав на конкурс 23 серпня і «того ж дня вони були зареєстровані», зазначено у відповіді НАДС на інформаційний запит «Схем».

«Таким чином, з цього дня 23 серпня і до 29 серпня Купрій продовжував залишатися формально членом комісії. Тобто, тееоретично мав можливість ознайомлюватися з усіма необхідними документами, спілкуватися із членами комісії тощо», – зазначає редакція програми «Схеми».

Так, відповідно до регламенту роботи Комісії з питань вищого корпусу державної служби, «cекретаріат Комісії у письмовому вигляді інформує кожного члена Комісії про дату, час, місце проведення засідання та питання, включені до проекту порядку денного засідання Комісії, а також не пізніше ніж за 48 годин до початку засідання направляє їм електронною поштою всі необхідні для розгляду питань порядку денного матеріали».

«29 серпня 2017 року у протоколі засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби зафіксовано, що Володимир Купрій є і членом комісії, і кандидатом на посаду першого заступника голови Нацагентства з питань держслужби. Після того, як його обрали переможцем на цю посаду, комісія запросила Купрія продовжити працювати уже як члена комісії. У протоколі зафіксовано, що він «повернувся до виконання своїх обов’язків як член Комісії з питань вищого корпусу державної служби та приступив до оцінювання кандидатів». Утім, у протоколі не зазначено, чи припиняв він свої обов’язки і якщо так, то коли ж саме», – зазначає «Радіо Свобода».

Під час свого коментаря «Схемам» Володимир Купрій розповів, нібито заявив комісії, що не бере участь у комісії перед засіданням того дня, коли і брав участь як кандидат, тобто 29 серпня 2017 року.

Кабмін оголосив цей конкурс 9 серпня 2017 року.18 жовтня 2017 року Кабмін за результатами конкурсу призначив Володимира Купрія першим заступником голови Нацагентства з питань держслужби.

Програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») оприлюднила розслідування «Самоконкурс», в якому йшлося, зокрема, про те, що члени Комісії з питань вищого корпусу державної служби беруть участь та перемагають у конкурсах на високі держпосади, які проводить ця ж комісія.

Окрім того, як зазначає «Радіо Свобода», журналісти виявили, що конкурси на посади державної служби найвищої категорії «А» проводять без належних заходів анонімності: конверти з роботами учасників не опломбовують, а просто заклеюють, як звичайні листи.

Комісія з питань вищого корпусу держслужби була створена в рамках реформи у 2016 році. За словами експерта платформи «Реанімаційний пакет реформ» Миколи Виговського, це повинно було «відкрити доступ якісним спеціалістам до посад державної служби і завершити еру корупційних призначень».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY