detector.media
20.11.2017 14:17
На СТБ у програмі «Вікна-новини» стартує спецпроект про домашнє насильство «Любити бити»
На СТБ у програмі «Вікна-новини» стартує спецпроект про домашнє насильство «Любити бити»
З 20 по 24 листопада у програмі «Вікна-новини» на СТБ вийде цикл сюжетів кореспондента Артема Сорокіна «Любити бити», присвячений проблемі домашнього насильства в Україні. Глядачі почують історії жінок, які зіткнулися з жорстокістю в сім'ї, а також дізнаються, з чого потрібно починати боротьбу з побутовою тиранією, і як жертвам захистити свої права.

Про це «Детектору медіа» повідомили в прес-службі каналу СТБ.

«Домашнє насильство в Україні процвітає. Це явище колосальних масштабів! За статистикою міжнародного правозахисного центру «Ла Страда», кожна третя жінка страждає від фізичного, сексуального чи психологічного насильства. А за статистикою ООН, 6 мільйонів українців живуть з постійним страхом. Вони не знають, куди звернутися за допомогою і де знайти тимчасовий притулок. Так не має бути. З цим не можна миритися. Треба зуміти сказати собі «досить» і вирватися з домашнього пекла, поки не пізно», – пояснює Артем Сорокін.

Як зазначає автор спецпроекту, першою в Україні відкрито заговорила про проблему домашнього насильства жінка на ім’я Наталя Мазур. Вона змогла вирватися з полону побутової тиранії і почати нове життя. Тепер Наталя підтримує інших жінок, допомагає притулкам і активно бере участь в обговореннях цієї проблеми. Вона переконана, що терпіти насильство не можна. Потрібно бігти від тиранів і починати життя з нуля. Однак поки що її боротьба – це боротьба однієї людини проти цілої української системи, яка не вміє протистояти домашньому насильству. У більшості випадків чоловіків, затриманих за насильство в сім'ї, правоохоронці відпускають додому вже через кілька годин. Вони повертаються до дружин і продовжують знущатися з них з більшою силою.

Доля ще однієї героїні спецпроекту склалася менш вдало. Зараз вона сидить у в'язниці за вбивство цивільного чоловіка. Як стверджує ув’язнена, вона була жертвою постійного домашнього насильства і неодноразово викликала поліцію після спалахів агресії її чоловіка. Однак представники правоохоронних органів діяли за принципом: немає трупа – немає злочину.

У циклі «Любити бити» Україні протиставлятиметься країна з нульовою толерантністю до домашньої тиранії – Швеція. Нетерпимість до побутового насильства в цій країні виховується роками, а жіноча та дитяча недоторканність захищені законом. Факти домашнього насильства міжнародні організації фіксують там вчетверо рідше, ніж в Україні, а ось притулків, куди можуть звертатися жертви, більше практично в 25 разів.

«Ми хочемо, щоб парламент України якнайшвидше вніс зміни до законодавства, і наша держава ратифікувала Стамбульську конвенцію, яка в Швеції, скажімо, та й у багатьох розвинених європейських країнах, працює вже протягом багатьох років. Якщо цього не відбудеться, масштаби домашнього насильства в Україні, найімовірніше, будуть тільки розростатися. Адже безкарність породжує злочин. На жаль, щороку 600 жінок не виживають після домашнього насильства. «Любити» і «бити» – два несумісних слова, які не повинні стояти поруч. Якщо вас хтось б'є – він точно вас не любить. Я сподіваюся, що за допомогою спецпроекту ми покажемо, що жити по-іншому можна і потрібно», – підсумував Артем Сорокін

Спецпроект «ЛЮБИТИ БИТИ» на СТБ з 20 по 24 листопада у програмі «Вікна-новини» о 17:30 і 22.00.

Фото: СТБ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY