detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
20.11.2017 11:36
Відкрився стартап PenAll – перша українська платформа публікацій як журналістів-профі, так і новачків
Відкрився стартап PenAll – перша українська платформа публікацій як журналістів-профі, так і новачків
Відтепер кожен, кому є що сказати, матиме змогу зайти на сайт і додати публікацію, яку також зможуть почитати всі бажаючі.

Команда PenAll вже запланувала чимало навчань та майстер-класів для журналістів-початківців, зустрічей з цікавими людьми тощо.

Засновник PenAll Максим Романюк відповів на кілька запитань «Детектора медіа».

Як виникла ідея створити таку платформу?

Ми задумали платформу публікацій PenAll для того, щоб її наповнювали різні люди, незалежно від освіти, віку та вподобань. Хочемо, щоб тут поєдналося краще з того, що є у соцмережах і класичних медіа. По-перше, це майданчик, де кожен може висловитись, по-друге – тут з’являтимуться публікації, що розділені за тематичними групами, а тому легко обирати статті, які цікавлять.

Хочемо, щоб наш читач, зайшовши на PenAll, побачив інформаційну картину дня чи тижня не такою, якою її бачить з тих чи інших причин редакція конкретного столичного інтернет-видання, а такою, якою її бачить велика кількість авторів різних професій, з різним досвідом та зацікавленнями – з усіх куточків України. Тобто це те, що нам сьогодні значною мірою дають соцмережі. Але, на відміну від того ж «Фейсбуку», тут будуть лише цілісні, якісні, структуровані тексти, чітко розділені по рубриках. Тобто можна буде знайти найцікавішу для себе інформацію на одному ресурсі  впродовж найкоротшого часу.

Україна – це тисячі потенційних публіцистів, які з тих чи інших причин ніколи не писали для широкого загалу. Кожна людина – це маленький унікальний ЗМІ  з неповторним досвідом і світоглядом. Ця «армія» майбутніх авторів зможе поділитися більшою кількістю цінної інформації й оригінальних думок, аніж маленький відсоток авторів, що є активним сьогодні.

Подібні майданчики є для письменників-початківців, але для журналістів ніби досі не було. Чи бачили Ви щось подібне?

В Україні це унікальний ресурс. Ми не робимо поділу на журналістів, мандрівників, спортсменів чи пенсіонерів... Кожен, кому вдається добре писати, кожен, хто має чим поділитися, відтепер може публікуватись у нас. Отримати вдячних читачів і поціновувачів таланту тут буде куди легше, аніж щойно відкривши власний блог.

Коли наш сайт уже був на стадії розробки, наштовхнулись на чудовий американський ресурс «Medium». Там також публікуються прості люди, незалежно від фаху. Їхній сайт набув величезної популярності серед англомовного населення. Окрім простих людей, тут почали писати перші особи держав і провідні експерти у різних галузях. Це ще більше нас надихнуло, стало доказом того, що наша ідея не позбавлена сенсу і ми рухаємося у правильному напрямку.

Чим Ви бачите PenAll – майданчиком для спілкування, клубом за інтересами, майстернею тощо?

PenAll – це абсолютно відкрита і незалежна платформа для написання публікацій на різні теми, це майданчик для змістовних дискусій та обміну думками. Можна називати  це по-різному. Головне, щоб читачам та дописувачам подобалось те, чим житиме й як розвиватиметься платформа.

На сайті є новини, інша корисна інформація, – чи велика команда працює над контентом?

Вдалось зібрати команду однодумців, які і над контентом працюють, і сайт модерують, і вичитують матеріали, які надсилають дописувачі. Ми сформували редколегію, що складається з п’яти журналістів, які мають немалий досвід роботи в різних ЗМІ. Також нам допомагають люди, які є чудовими фахівцями у своїй справі – дизайнер, режисер, фахівець з маркетингу і реклами. Чимало друзів і хороших знайомих захопилися ідеєю й обіцяють допомагати творити та розвивати PenAll.

Ми стартували, розповіли про це друзям та знайомим, отримали перші відгуки – здебільшого позитивні. Не припинятимемо поліпшувати наш сайт, створювати нові рубрики, будемо робити його мультимедійним, насиченим та максимально зручним. Зараз працюємо над залученням цікавих авторів. Ми – львів’яни, але з усією впевненістю можемо сказати, що PenAll – всеукраїнський проект,  створений для українців.

Якщо говорити про наші амбіції, то хотілося б позитивно вплинути на загальну культуру формування публікацій. Щоб українці вчилися висловлюватися не тільки короткими постами у соцмережах, які часто базовані на першій-ліпшій думці, що прийшла в голову, а практикували саморефлексію, формували свої думки у структурований текст, де аргументація підкріплюється фактами і пережитим досвідом. Писати – не менш важливо, ніж читати. Будь-який письменник підтвердить, що під час процесу творення тексту мозок активізується, вмикається фантазія, з’являються такі ідеї, які навряд чи прорізались би у голові в «стані спокою».

Плануємо організовувати майстер-класи, тренінги, семінари, проводити лекції, публічні дискусії. Хочемо вчитися писати щоразу краще і допомогти у цьому іншим, хочемо перебувати у «живому контакті»  із дописувачами Penall.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY