detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
08.11.2017 15:08
«Що ви робите?! Оператора не чіпайте!»: «Схеми» опублікували відео нападу на знімальну групу біля VIP-терміналу аеропорту «Київ»
«Що ви робите?! Оператора не чіпайте!»: «Схеми» опублікували відео нападу на знімальну групу біля VIP-терміналу аеропорту «Київ»
Редакція програми «Схеми» планує звернутися із заявою до Нацполіції про перешкоджання журналістській діяльності, а також – про бездіяльність самих працівників Нацполіції.

Редакція програми розслідувань «Схеми» оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича, який стався увечері 7 листопада.   

Відео опубліковано на сторінці програми в Facebook.  

«Ось що сталося вчора біля VIP-терміналу аеропорту «Київ», де на нашу знімальну групу Mykhailo Tkach, Ярослав Бондаренко та Бен Цион Лазаревич напали охоронці Віктора Медведчука, - йдеться в публікації. - Протягом останніх тижнів охоронці Медведчука регулярно винаходили нові й нові методи, як перешкодити нашій зйомці. Наші журналісти та оператори продовжили виконувати свою роботу попри нахабну сплановану протидію.

Словом, дивіться самі».

Інцидент трапився ввечері 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» поблизу Жулян, коли туди прилетів приватний борт лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука.

«З відео видно, як охоронці підприємця у масках та балаклавах кинулися до знімальної групи і почали  застосовувати силу – штовхали, били ліктями, ставили підніжки та кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалось в публічному місці по вулиці Медова, біля  VIP-терміналу», - прокоментували запис в редакції «Схем».

На відео видно і чути, як журналісти неодноразово представлялися, показували свої посвідчення і просили не перешкоджати їх професійній діяльності. Чути також розпачливі зойки: «Що ви робите?! Оператора не чіпайте! Не чіпайте оператора!..» 

Це відео, пояснили у редакції програми, знято на кілька камер та зафіксоване автомобільним реєстратором. Адже це не перший випадок зухвалого перешкоджання журналістській діяльності з боку охоронців Медведчука протягом останніх тижнів, тому цього разу на зйомки відправили одразу кілька знімальних груп.

«Усе це трапилось біля VIP-терміналу аеропорту в Жулянах, з якого Медведчук на виключних умовах відлітає напряму до Росії та назад на своєму літаку, попри заборону прямого авіасполучення. Протягом останніх тижнів його охоронці регулярно винаходили нові й нові методи, як перешкодити нашій зйомці. Але цього разу в Жуляни була відряджена не одна, а кілька знімальних груп «Схем». Протизаконнна діяльність охоронців Медведчука при його повній мовчазній згоді була ретельно зафіксована», – заявила головний редактор програми розслідувань Наталка Седлецька.

Редакція програми «Схеми» планує звернутися із заявою про перешкоджання журналістській діяльності до Нацполіції.

«Редакція програми розслідувань «Схеми» засуджує зухвалу та протиправну діяльність охоронців Віктора Медведчука. Ми вживатимемо всіх заходів, щоб порушники понесли відповідальність, - повідомили «Детектору медіа» в редакції «Схем». - Окремої уваги вартує те, що працівники Нацполіції були на місці події під час самого інциденту, що зафіксовано на відео. Утім вони лише спостерігали за тим, що відбувається, і ніяк не втрутились. Тому у своїй заяві ми також поскаржимось на бездіяльність самих працівників Нацполіції».

У редакції також повідомили, що наполягатимуть на розслідуванні не тільки цього, але й всіх випадків перешкоджання журналістам програми «Схеми».

«Працюючи над суспільно важливими матеріалами про діяльність впливових людей, наші журналісти нерідко наштовхуються на фізичну агресію та протидію. Лише за два місяці осені у нас, на жаль, вже три таких прикрих події - спершу напад працівників УДО на журналістів під час зйомки сюжету про використання адмінресурсу на весіллі сина Генпрокурора. Згодом встановлення фізичного зовнішнього спостереження за нашим журналістом після виходу його гучного матеріалу про суддівську корупцію. Всі ці інциденти розслідує Нацполіція. Ми наполягатимемо на фіналізації розслідування та передачі усіх цих випадків до суду», - йдеться в коментарі «Схем».

Повне розслідування про перельоти Медведчука, а також повне відео інциденту знімальної групи з його охоронцями біля аеропорту заплановане до виходу в ефір 9 листопада на UA:Перший о 20:25 у програмі «Схеми: корупція в деталях».  

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 7 листопада невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. 

Офіс Віктора Медведчука поки ніяк не коментує інцидент, додали у «Схемах».

Фото: Радіо Свобода

«Усе це трапилось біля VIP-терміналу аеропорту в Жулянах, з якого Медведчук на виключних умовах відлітає напряму до Росії та назад на своєму літаку, попри заборону прямого авіасполучення. Протягом останніх тижнів його охоронці регулярно винаходили нові й нові методи, як перешкодити нашій зйомці. Але цього разу в Жуляни була відрядження не одна, а кілька знімальних груп «Схем». Протизаконнна діяльність охоронців Медведчука при його повній мовчазній згоді була ретельно зафіксована», заявила головний редактор програми розслідувань Наталка Седлецька.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY