detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
08.11.2017 10:55
«1+1 медіа» повідомила про небажання підписувати саморегулівний акт щодо висвітлення теми суїциду
«1+1 медіа» повідомила про небажання підписувати саморегулівний акт щодо висвітлення теми суїциду
Група «1+1 медіа» повідомила робочу групу при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення з розробки правил захисту дітей у медіа про небажання підписувати саморегулівний акт №2 щодо висвітлення теми суїциду. Наразі члени робочої групи очікують остаточної відповіді «1+1 медіа» щодо підписання акта і роботи в межах робочої групи в цілому.

«Зважаючи на відсутність погодженої позиції керівництва групи “1+1” щодо запропонованого тексту Спільного акту, значні зауваження до його змісту, повідомляємо, що на даний момент ми не підтримуємо підписання цього документу. Вважаємо, що законодавче врегулювання цього питання є достатнім і не потребує додаткового саморегулювання», – написав член робочої групи, заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко в листі, який члени робочої групи отримали в день останнього свого засідання, 7 листопада.

Лист представника групи «1+1 медіа» став несподіванкою для членів робочої групи, адже до цього під час її роботи пан Мієнко не висловлював зауважень і пропозицій до проекту саморегулівного акта №2 щодо висвітлення теми суїциду. Правки до проекту вносили представники груп StarLightMedia та «Медіа Група Україна», продакшну Ivory Films та Незалежної асоціації телерадіомовників.

Перший саморегулівний акт індустрії – спільний акт узгодження №1 «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва» – відмовилася підписувати інша телегрупа – «Інтер медіа груп». Під час роботи над проектом щодо висвітлення теми суїциду представник «Інтер медіа груп» брав участь тільки в одному засіданні робочої групи. Він висловив сумніви в якості цього проекту, але конкретних пропозицій для його вдосконалення не надав. Наразі невідомо, чи «Інтер медіа груп» підтримує цей документ.

Робота над проектом саморегулівного акта №2 щодо висвітлення теми суїциду триває з квітня, підписання планувалося на вересень, але затрималося через внесення поправок. Проект документа окреслює принципи та правила, якими мають керуватися мовники під час висвітлення теми суїциду. Йдеться про те, що висвітлення теми суїциду має не допускати заохочення або спонукання до нових суїцидів з мотивів наслідування, додаткової психічної травматизації рідних і близьких осіб, що вчинили суїцид, та осіб, що вчинили спробу суїциду, а також травматизації, шокування та залякування аудиторії, особливо дитячої.

Випадки самогубств регулярно стають темами сюжетів інформаційної програми ТСН на телеканалі «1+1». Наприклад, протягом одного тижня в жовтні в ТСН було чотири сюжети про підліткові самогубства: «На Вінниччині за декілька тижнів стались три самогубства, які місцеві пов'язують з "групами смерті"», «Поліція закрила кримінальне провадження за фактом суїциду 17-річного хлопця з Вінниччини», «У Львові 14-річна дівчинка вчинила самогубство через своїх батьків», «На Рівненщині старшокласник намагався покінчити життя самогубством через тиск учительок», також велику статтю про самогубства на Вінниччині опублікував сайт ТСН. Стаття, а також деякі прийоми, використані в сюжетах, суперечать правилам і принципам із проекту саморегулівного акта №2. Підхід ТСН до висвітлення складної теми розкритикувала у Facebook і в блозі на «Детекторі медіа» член робочої групи при Нацраді, заступниця директора з наукової роботи, завідувачка лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ Любов Найдьонова.

Отримавши лист «1+1 медіа» про небажання підписувати саморегулівний документ, перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк на засіданні робочої групи сказала, що подальше підписання документа не має сенсу, адже половина індустрії («Інтер медіа груп» та «1+1 медіа») відмовляється від спільних правил. Крім того, телеканал «Інтер», який не підписав спільного акта узгодження №1, порушив права 12-річної подороділлі – жертви сексуального насильства під час зйомок і показу нещодавніх випусків ток-шоу «Стосується кожного». «Це означає, що ринок не готовий до саморегулювання. Я вважаю, що лише адекватні норми законодавства можуть змінити ситуацію», – наголосила пані Герасим’юк. Про це вона також говорила на останньому засіданні Нацради 2 листопада.

З її слів, найближчим часом Нацрада передасть парламентському Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики свої пропозиції змін до закону «Про телебачення і радіомовлення». Зокрема, регулятор хоче закріпити в законі право Національної ради розробляти нормативно-правові документи, у яких будуть передбачені правила регулювання контенту щодо дітей. Також Нацрада хоче внести до законодавства критерії шкідливого для дітей контенту, спираючись на законодавчий досвід Литви.

Втім, члени робочої групи вирішили, що завершення роботи над саморегулівним актом №2 та його підписання бодай кількома представниками галузі все-таки має сенс. На думку Ольги Большакової з Незалежної асоціації телерадіомовників, описані в документі правила та принципи мають практичну користь для журналістів, редакторів і працівників телерадіокомпаній. Ілларіон Павлюк з Ivory Films повідомив, що співробітники його продакшну під час роботи над ток-шоу «Говорить Україна» вже користуються цими правилами.

На засіданні 7 листопада члени робочої групи погодили остаточні правки в документ. Сьогодні, 8 листопада, проект буде надісланий усім членам робочої групи та представникам усіх найбільших медіагруп для підписання. До 14 листопада робоча група очікує остаточної відповіді представників індустрії щодо підписання акта.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY