detector.media
Світлана Заліщук
02.11.2017 21:55
Україна арештовує опозиціонерів з авторитарних держав

Просто нема слів!

За останній місяць Україна ризикує отримати імідж держави, яка арештовує та екстрадує відомих опозиціонерів з авторитарних держав-друзів Путіна. І це в той час, як Україна бореться за визволення своїх політичних в'язнів.

Щойно нам з директором Гельсінської спілки суддя відмовила віддати на поруки й залишили під арештом опозиційну казахську журналістку Жанару Ахметову в Шевченківському районному суді, який розгядав клопотання генпрокуратури щодо її екстрадиції.

По-перше, треба сказати, що Жанара втекла до України в березні через політичні переслідування. І відповідно до закону подала документи на надання їй статусу біженки. Їй там шиють 7 років.

По-друге, треба сказати, що Жанара - відома журналістка, за якою полює вічний президент Казахстану Назарбаєв через її статті.

Жанара є членом однієї з найавторитетніших міжнародних організацій із захисту прав журналістів «Репортери без кордонів».

За неї вступилися багато відомих правозахисних організацій.

Аби було зрозуміло, в Казахстані їй виписували штрафи за пости в Фейсбуці. Місцевий аналог СБУшників в Казахстані виписували протокол за 'перехід дороги в недозволеному місці'.

Що робить українська прокуратура і поліція?

Жінку з грубим порушенням її прав затримують 21 жовтня на 18 діб. Її виманили з квартири, виключили світло, дитині вона не встигла нічого не сказати. Це було схоже на викрадення.

Жодна з копій документів, які пані прокурор далі просила долучити до матеріалів справи, не були завірені належним чином, деякі були досить сумнівної якості.

Одним вдома залишається 9-річний син, за яким зараз доглядають журналісти. Деталь, але тим не менше, дитина вчить українську мову й має гарні успіхи.

Суд щодо цієї справи вже двічі переносили через те, що генпрокуратура не дала дозвіл на її доставлення до суду, від СІЗО - це 2 км. Без жодних пояснень!

Більше того, на третій раз генпрокуратура не змогла привести перекдадача, що є їх обов'язком. Аргументація 'ми доклали зусиль, але він спізниться на 3 години на суд'.

Жанара на знак протесту голодує вже сьомий день.

Дуже симвоічно, що якраз сьогодні міжнародний день щодо боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів.

Це вже не перший випадок. Кілька тижнів тому намагалися екстрадувати азербайджанського журналіста-опозиціонера Фікрата Гусейнова, також узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова. Також зараз правозахисники боряться проти екстрадиції Інеси Лабанович, яка втекла з Білорусі й працює в Україні волонтеркою.

Я закликаю Комітет зі свободи слова Вікторія Сюмар та Комітет з прав людини Grygoriy Nemyria запросити відповідні органи й провести слухання щодо цих абсурдних спроб долучитися до клубу держав, які перетворюють опозиціонерів на політичних в'язнів.

Я прошу журналістів та правозахисників, а також депутатів із солідарності прийти на апеляцію!

Оригінал тексту розміщений у Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY