detector.media
02.11.2017 17:28
НСЖУ закликає стати на захист журналістів на Донбасі та в Криму – російські журналісти обіцяють сприяти звільненню Асєєва
НСЖУ закликає стати на захист журналістів на Донбасі та в Криму – російські журналісти обіцяють сприяти звільненню Асєєва
Звіт Національної спілки журналістів України (НСЖУ) про порушення прав журналістів на окупованому Донбасі та в анексованому Криму було передано представникам Союзу журналістів Росії та Представнику ОБСЄ з питань свободи медіа для вивчення та реагування на ситуацію з безпекою журналістів. Секретар Союзу журналістів Росії Тимур Шафір заявив, що Союз перебуває у постійному контакті із владою «ДНР» щодо долі арештованого в Донецьку українського журналіста Станіслава Асєєва.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

У рамках зустрічі в Офісі ОБСЄ у Відні голова НСЖУ Сергій Томіленко нагадав про 2 листопада - Міжнародний день боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, і заявив, що окупований Донбас – це територія повної фізичної небезпеки для незалежних журналістів.

«Крим – це цензура, переслідування, арешти, тиск, заборона на професію, закриття редакцій та конфіскація майна», - сказав голова НСЖУ.

Сергій Томіленко наголосив, що резонансними є утримання в полоні журналіста Станіслава Асєєва в окупованому сепаратистами Донецьку та переслідування за погляди Миколи Семени в анексованому Росією Криму. 

Голова НСЖУ зазначив, що саме журналістські організації в усьому світі мають ставати на захист журналістів, забезпечувати реагування на порушення їхніх прав та надавати юридичну підтримку, а наразі по Криму така інформація відсутня.

­«Ми закликаємо російські журналістські організації не мовчати і докладати зусиль для забезпечення  реального захисту прав журналістів у Криму», -­ звернувся до представників російських медіаорганізацій Сергій Томіленко. 

Водночас секретар Спілки журналістів Росії Тимур Шафір  заявив, що Союз перебуває в постійному листуванні з представниками влади так званої «ДНР» щодо долі арештованого в Донецьку українського журналіста Станіслава Асєєва. 

Журналістські спілки України та Росії домовилися спрямувати зусилля на визволення журналістів та інших працівників медіа, утримуваних на непідконтрольних українській владі територіях. Сьогодні найбільш актуальним залишається визволення Станіслава Асєєва, автора публікацій на сайті української редакції «Радіо Свобода» та відомого блогера. У п‘ятницю, 3 листопада, виповнюється п‘ять місяців з дня його незаконного затримання в Донецьку.  

Участь в обговоренні, яке відбулося в Міжнародний день боротьби з безкарністю проти журналістів, узяли Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір, віце-президент Міжнародної федерації журналістів Джеремі Дір, виконавчий директор Міжнародного інституту преси Барбара Трионфі, президент австрійського відділення організації «Репортери без кордонів» Рубіна Мьоринг.  

НСЖУ на зустрічі представляли голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, секретар спілки Ліна Кущ, координатор спецвипусків журналу «Журналіст України» Леся Карлова і голова Полтавської організації спілки Євген Лопушинський.  

Нагадаємо, у жовтні Національна спілка журналістів України звернулася до Спеціального представника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера з проханням посприяти у визволенні з полону журналіста, автора проекту Радіо Свобода «Донбас Реалії» Станіслава Асєєва, якого незаконно утримують в окупованому Донецьку з початку червня 2017 року.

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

27 липня Союз журналістів Росії повідомив, що журналіст Станіслав Асєєв (Васін) «заарештований» бойовиками «ДНР», проти нього «порушена карна справа», яка контролюється «Генеральною Прокуратурою ДНР».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY