detector.media
01.11.2017 16:51
СБУ розслідує чотири справи щодо держзради, у яких фігурують журналісти та блогери
СБУ розслідує чотири справи щодо держзради, у яких фігурують журналісти та блогери
Служба безпеки України (СБУ) розслідує два кримінальні провадження, пов'язані з розголошенням державної таємниці, та два провадження щодо державної зради, у яких проходять журналісти або блогери

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко під час громадських слухань щодо безпеки журналістів в Україні, повідомляє «Укрінформ».

«Що стосується державної зради, у нас є два провадження, де проходять журналісти або особи, пов'язані з журналістської діяльністю – блогери», – зазначив він.

Крім того, за його словами, СБУ розслідує дві справи, пов'язані з державною таємницею і де проходять журналісти, а саме – з оприлюдненням матеріалів, які стосуються державної таємниці, та з виявленням флеш-носія з таємною інформацією Міністерства оборони.

Водночас Кононенко наголосив, що журналістів, зокрема «Української правди», де було опубліковано інформацію, що містить держтаємницю, не звинувачують у розголошенні таких даних, оскільки вони не є «секретоносіями».

«Питання про розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, можна ставити тільки до тієї особи, якій ця таємниця була довірена», – підкреслив заступник голови СБУ.

У свою чергу, заступник начальника управління Головного слідчого управління Національної поліції Олександр Ковтун зазначив, що з початку цього року поліцією було відкрито 200 кримінальних проваджень щодо перешкоджання діяльності журналістів і за цей час до суду направлено 17 кримінальних проваджень, а 120 кримінальних справ закрито.

Нагадаємо, на початку серпня 2017 року СБУ повідомила суду, що поліція виявила під час проведення обшуків у офісному приміщенні редакції інтернет-видання «Страна.ua» електронні документи Міністерства оборони України, які, можливо, становлять державну таємницю.

Крім того, у вересні СБУ попросила «Українську правду» тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці. Відповідний лист 14 вересня слідчий вручив головній редактоці УП Севгіль Мусаєвій.

Фото: "Антикор"

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY