detector.media
Сергій Костинський
30.10.2017 16:05
Кодування ТБ-супутникового сигналу: ризики для окупованих територій

Нещодавно найбільші медіагрупи країни - Inter Media Group (телеканали «Інтер», «Enter-фільм», «Піксель», К1, К2, «Мега», НТН, Zoom); StarLightMedia (телеканали ICTV, СТБ, Новий канал, М1, М2, ОЦЕ); «Україна» (телеканали «Україна», НЛО, «Індиго», «Донбас» тощо); «1+1» (телеканали «1+1», «2+2», ТЕТ, ПлюсПлюс, «Бігуді», УНІАН ТБ тощо) - домовилися про кодування супутникового сигналу своїх телеканалів навесні наступного року.

Деталі - тут

Що це означатиме для країни та її окупованих/непідконтрольних територій.

1. З точки зору довгострокової стратегії розвитку телеіндустрії, кодування супутникового сигналу, загалом, є позитивним кроком, який стане імпульсом для:

2. З середньо- та короткострокової стратегії, в умовах фактичної війни та боротьби за повернення окупованих/непідконтрольних територій маємо наступні ризики:

Тобто, кодування більшості українських телеканалів призведе до того, що українцям будуть доступні, здебільшого, російські телеканали, сигнал яких розповсюджується вільно.

Чи не буде так, що велика частина українських сімей по інерції продовжать дивитися телебачення через супутник безоплатно, маючи доступ до якісних російських телеканалів?

Селяни мають купувати сет-топ-бокси для отримання доступу до цифрового телебачення, якщо їхні населені пункти охоплені цифрою. Або тюнери для платного перегляду супутниковго телебачення.

Постає те ж саме питання: скільки часу піде на подолання інерції споживання телепродукту, якщо українці здебільшого не звикли за нього платити?

В ефірі вздовж прикордоння доступний, як правило, легальний сигнал російських, білоруських та інших іноземних телеканалів. Українське телебачення можливо дивитися, як правило, через супутник.

Крім того, щоб якісно охопити прикордоння ефірним цифровим сигналом українських телеканалів, потрібно:

А) будувати десятки нових телевеж;

Б) отримувати згоду провайдера "Зеонбуд" на придбання та встановлювлення на цих вежах нового обладнання;

В) отримувати згоду телеканалів платити за можливість мовлення у великій кількості прикордонних районів, в яких населення проживає дисперсно, в невеликих містечках та селах.

Сьогодні і завтра супутникове телебачення - це єдина технологія розповсюдження телевізійного сигналу, яка охоплює ВСІ окуповані території, ВСЕ прикордоння, ВСЮ країну.

Через супутник мешканцям окупованих територій доступні практично ВСІ українські телеканали.

Вежа з Чонгару не доставить якісний ефірний телевізійний сигнал на дистанцію більш ніж на 20-80 км. Це максимальний радіус мовлення на Крим, при тому, що ця вежа стоїть майже на адмінкордоні з Кримом.

Аналогічна ситуація і з ОРДЛО. Але зауважте, що на "лінії розмежування" відбуваються бойові діїі і найближчі вежі знаходяться на значній віддаленості від непідконтрольних територій.

Кодування сигналу українських телеканалів фактично закриє для мешканців Криму та ОРДЛО доступ до українського телебачення.

І в цій ситуації немає рішень щодо підключення громадян України, що проживають на окупованих територіях, до платних сервісів. Сигнал на супутнику або є або його немає.

Жодними вежами, цифровим та аналоговим телевізійним мовленням відсутність телебачення на супутнику не компенсувати. На жаль.

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY