detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
23.10.2017 19:35
Нацбанк попросив зробити закритим суд із власником приміщення, яке орендує «1+1 медіа»
Нацбанк попросив зробити закритим суд із власником приміщення, яке орендує «1+1 медіа»
Національний банк України (НБУ) звернувся із клопотанням проводити в закритому судовому засіданні розгляд Господарським судом міста Києва позову ТОВ «Поділ Нерухомість» до НБУ та «Приватбанку» як третьої сторони. Суд це клопотання задовольнив.

Сьогодні, 23 жовтня, відбулося засідання Господарського суду міста Києва, який почав розглядати позов ТОВ «Поділ Нерухомість» (володіє приміщенням за адресою м. Київ, вул. Кирилівська, 23, в якому розміщений офіс групи «1+1 медіа» і, зокрема, виробничі приміщення та апаратно-студійний комплекс телеканалу «1+1») до НБУ. Третьою стороною з боку відповідача виступає «Приватбанк».

Предметом позову є розірвання договору. У доступних публічно матеріалах справи фігурує кредитний договір №19 від 3 березня 2009 року. У відкритих джерелах вказано, що це договір рефінансування. Пізніше, в травні 2014 року, НБУ і «Поділ Нерухомість» уклали іпотечний договір із забезпечення вимог НБУ як іпотекотримача за цим договором рефінансування. Предметом іпотеки виступила зазначена будівля.

На початку судового засідання представник НБУ попросив зробити його закритим, пославшись на те, що під час нього будуть озвучені дані, які становлять банківську таємницю: банківські виписки, інформація про заборгованість, оборотно-сальдові відомості тощо. Представниця «Приватбанку» це клопотання підтримала. Представник ТОВ «Поділ Нерухомість» – не підтримав, мотивувавши це тим, що дані, про які йде мова в документах, уже озвучувалися у відкритих джерелах, у тому числі й менеджментом НБУ. Суддя О.М. Спичак, який розглядає дану справу, звернув увагу на те, що гриф «банківська таємниця» на одному з документів зроблений простим написом, без відповідного штампу. У відповідь представник НБУ запевнив, що така форма допускається. Зрештою, суддя підтримав клопотання.

Після завершення засідання, яке тривало не більше 15 хвилин, представники сторін не стали коментувати хід справи.

Нагадаємо, 6 вересня стало відомо, що у справі про розкрадання коштів у «Приватбанку» Печерський районний суд Києва дозволив слідчому Генеральної прокуратури України здійснити огляд будівлі ТОВ «Поділ Нерухомість», де з 2012 року розташовані офіси «1+1 медіа». У медіагрупі це розцінили як спробу тиску.

12 вересня група «1+1 медіа» заявила, що Національний банк України (НБУ) планує до 25 вересня провести відчуження будівлі ТОВ «Поділ Нерухомість» по вул. Кирилівській, 23 у Києві, де розташовані офіси «1+1 медіа», через те, що ця нерухомість перебуває в якості заставного майна по процедурі рефінансування «Приватбанку». Медіагрупа звернулася до Міністерства внутрішніх справ (МВС) з проханням забезпечити охорону будівлі.

Група «1+1 медіа» стверджує, що наразі від ТОВ «Поділ Нерухомість» вимагають сплати усю суму кредиту – 4,4 млрд грн. Однак, як зазначають у медіагрупі, оціночна вартість будівлі, відповідно до договору іпотеки, складає 258 млн грн. «1+1 медіа» повідомляє, що медіагрупа сплатила оренду до березня 2018 року та звернулась до НБУ з проханням прояснити ситуацію щодо подальшої оренди. Зазначено, що відповіді ще немає. 

12 вересня НБУ заявив, що не звертався до ТОВ «Поділ Нерухомість» із вимогою звільнити приміщення від орендаря, яким є ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

13 вересня ТОВ «Поділ Нерухомість» поінформувало, що арешт судом будівлі по вул. Кирилівській, 23 у Києві, де розташовані офіси «1+1 медіа», не вплине на оренду цих приміщень медіагрупою.

8 вересня Господарський суд міста Києва порушив провадження за позовом ТОВ «Поділ Нерухомість» до НБУ про розірвання договору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY