detector.media
22.10.2017 16:33
У Києві затримано опозиційну журналістку з Казахстану (ДОПОВНЕНО)
У Києві затримано опозиційну журналістку з Казахстану (ДОПОВНЕНО)
Жанара Ахмет разом із сином віднедавна живе в Києві і просить політичного притулку в Україні через переслідування на батьківщині.

Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на адвоката журналістки Владислава Грищенка.

За його словами, Ахмет затримали через те, що вона перебуває в міжнародному розшуку за лінією Інтерполу за запитом влади Казахстану.

«21 жовтня близько 18 години у квартирі Жанари Ахмет вимкнули світло, коли вона вийшла в коридор подивитися, що сталося (бо в усьому будинку світло було), до неї підійшли двоє людей в цивільному. Вони назвалися співробітниками української поліції, при цьому документи не показали», — розповів адвокат і додав, що це могли бути співробітники казахстанських правоохоронних органів.

Журналістка викликала охорону житлового комплексу і поліцію. Після прибуття поліцейських люди в цивільному одязі зникли. Адвокат стверджує, що у Нацполіції повідомили, що нібито за цією адресою живе людина, яка ховається від правоохоронних органів Казахстану і перебуває в міжнародному розшуку за записом Інтерполу.

Завтра, 23 жовтня, суд обере для Ахмет запобіжний захід, додав Грищенко.

На затримання іноземної журналістки відреагувала у Facebook виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«Не повірите, ЗНОВУ в Україні затримано блогера через Інтерпол.
На цей раз відмітився Казахстан.Казахстанську активістку, блогерку Жанару Ахмет було затримано ввечері 21го жовтня, через те що Казахстан позначив її в системі розшуку Інтерполу як особливо небезпечну злочинницю, яку потрібно негайно заарештувати»,
– написала вона.

Нагадаємо, 14 жовтня азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі), який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Начебто, через те, що він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу. 17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід пану Гусейнову у вигляді 18 діб арешту

У Києві також був затриманий журналіст з Узбекистана Нарзулло Охунжонова. 18 жовтня прокуратура ухвалила рішення про звільнення Нарзулло Охунжонова з-під варти.

Фото: Олександр Попенко, «Громадське»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY