detector.media
22.10.2017 17:36
Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн
Податківці оштрафували мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 мільйонів грн
У ДФС вимагали від компанії-власниці мережі за два дні зібрати 4844 прокатних посвідчень

Державна фіскальна служба оштрафувала мережу кінотеатрів «Планета Кіно» на 27 млн грн.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на сторінку у Facebook співвласника мережі Дмитра Деркача, який назвав цей штраф безпідставним.

За словами генерального директора компанії Наталії Байдан, причиною стала планова перевірка пільг ПДВ, яку податківці провели у компанії цього тижня за результатами трьох останніх років діяльності: починаючи з серпня податківці перевіряли діяльність кінотеатрів мережі у Києві, Львові, Одесі, Сумах і Харкові.

Суть конфлікту між власником мережі «Планета Кіно» компанією «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП» і ДФС полягає у тому, що до 2016 року в рамках підтримки кіноіндустрії у кінотеатрів була пільга ПДВ. При перевірці податківці вирішили її переглянути заднім числом. В акті податкової перевірки співробітники ГУ ДФС в м. Києві зазначили, що пільга залежить від наявності прокатного посвідчення на фільм. У якому законі міститься така норма, вони не уточнили, але зауважили, що коли фільм не має прокатного свідоцтва, то демонструється неправомірно і, відповідно, не має пільги з ПДВ.

У коментарі ZAXID.NET Наталія Байдан повідомила, що згідно з нормою, щоб показувати фільми, кінотеатр отримує прокатні посвідчення від Мінкульту/Держкіно на кожен фільм, а прокат фільмів без прокатного посвідчення в Україні неможливий.

«Прокатні свідоцтва до податків не мають жодного відношення, і ніде законом не передбачено, що податківці можуть вимагати ці документи або робити будь-які висновки на їх основі. Ці посвідчення не треба зберігати після прокату фільму, це документ, який розміщується в касі кінотеатру на термін прокату фільму, а реєстр усіх виданих прокатних посвідчень є в Держкіно і їх копії завжди можна отримати повторно», - заявила пані Байдан.

Між тим, за два дні до закінчення перевірки податківці почали вимагати від компанії зібрати оригінали всіх прокатних посвідчень на кожен фільм, випущений з 2015 по 2017 рік з усіх семи кінотеатрів мережі у п'яти містах. В мережі уточнили, що у 2015 році демонструвалося 295 фільмів, у 2016 році - 242, а за перше півріччя 2017 року - 155 фільмів. Таким чином податківці вимагали за 2 дні зібрати 4844 прокатних посвідчень.

«Ми зібрали більшу частину прокаток і обов'язково зберемо всі інші, але ж не за 2 дні. Наше прохання дати більше часу на збір прокатних посвідчень проігнорували і виписали акт зі штрафом в 27 млн грн», - пояснила Наталя Байдан.

Окрім того, за два тижні до акту перевірки мережу внесли до списку великих платників податків України нарівні з банками, металургійними комбінатами, виробниками сигарет, газовидобувними компаніями.

У мережі також повідомили, що готують заперечення до ДФС і мають намір звернутися до прем'єр-міністра, бізнесомбудсмена і відстоюватимуть свою позицію у цьому питанні.

Видання нагадує, що фактичним власником мережі кінотеатрів «Планета Кіно» є заснована у 2006 році компанія «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП». Мережа є офіційним представником в Україні кінотехнологій IMAX та 4DX. У 2016 році компанія «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП» заплатила 38 млн грн податків до бюджету України.

Як повідомляв «Детектор медіа», Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби стягнув з компанії «Яндекс» 5,4 млн грн податкового боргу.

«ТОВ «Яндекс Україна» більше 90 днів не сплачувало самостійно задекларовані грошові зобов'язання, що стало причиною виникнення податкового боргу з податку на прибуток підприємств за перший квартал 2017 року і боргу по ПДВ на загальну суму 5,4 млн грн», - йшлося в повідомленні.

У зв'язку з цим ДФС прийняла рішення про стягнення боргу з рахунків цього платника податків. У банки, що обслуговують «Яндекс Україна», були направлені відповідні доручення, і податковий борг було стягнуто.

Фото: KinoFilms.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY