detector.media
20.10.2017 18:06
Полтавське управління ЖКГ засекретило інформацію про вартість велодоріжки
Полтавське управління ЖКГ засекретило інформацію про вартість велодоріжки
Управління житлово-комунального господарства виконкому Полтавської міськради не надає журналістам інформацію про суму коштів, яку міськрада витратила на облаштування велодоріжки у одному з мікрорайонів обласного центру.

Про це повідомляється на сайті «ЕнергоЛайф».

4 жовтня видання надіслало Управлінню ЖКХ виконавчого комітету Полтавської міської ради запит, у якому просило надати копію документа, де йдеться про загальну суму коштів, витрачених на облаштування велодоріжки по вулиці Курчатова в Полтаві, а також копію документа зі списком вулиць, де облаштували та планують облаштувати велодоріжки протягом 2017 року.

10 жовтня Управління житлово-комунального господарства Виконавчого комітету Полтавської міської ради відмовилось надавати ПОГ «Інформаційне агентство «Енерголайф» (Полтава) інформацію, що запитувалася. У відповіді міськради зазначено, що запит, якщо він подається від юридичної особи, має бути завірений підписами.

Журналістка Вікторія Бондаренко направила до міськради повторний запит, але від фізичної особи. Запит вона надіслала через портал «Доступ до правди». Вимоги щодо надання інформації були такі ж, як і в першому запиті.

Проте у відповіді від 18 жовтня управління ЖКГ зазначає, що у них відсутня запитана інформація та документи.

«Ми згодні, що документа зі списком вулиць, на яких облаштували велодоріжки у цьому році, та планують це робити у наступному, може не бути. Проте договір, згідно з яким виконувалися роботи щодо облаштування велодоріжки, має бути. Тому питання, чому управління ЖКГ виконкому Полтавської міськради не хоче надавати відповідну копію документу, залишається відкритим», – зазначає видання.

«Відповідно до положень ч. 3 ст. 22 Закону про доступ, у випадку, якщо розпорядник не володіє запитуваною інформацією, але йому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, то він зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», - прокоментував цей випадок медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний.

На його думку, журналістка видання може ще раз звернутися до міськради з посиланням на вищевказане положення закону і вимагати або ж перенаправлення належному розпоряднику, або - вказати належного розпорядника і де саме міститься така інформація.

Нагадаємо, журналіст Сайту громадської журналістики Колона Роман Оксенюк подав скаргу Уповноваженому з прав людини через те, що відділ «ЦНАП» виконавчого комітету Вараської міської ради не надав повної відповіді на журналістський запит.

За словами виконавчої директорки Інституту масової інформації (ІМІ) Оксани Романюк, кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

«Це дуже багато. За 9 місяців ми зафіксували 31 випадок. Тобто практично по 3,5 випадки на місяць. За минулий рік це було 1,5 випадки на місяць», — зазначила пані Романюк.

Вона зазначила, що це загальноукраїнська тенденція і про цю проблему треба говорити.

«Зараз триває одна з головніших реформ в Україні — це реформа децентралізації, коли громадяни матимуть більше впливу на прийняття рішень саме на місцевому рівні. На те, як витрачаються саме місцеві  бюджети. І, коли вони не отримують відповіді на запити від публічної інформації, то це ставить під загрозу цю реформу також», — додала виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Фото: Євгенія Каблучка, energolife.info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY