detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.10.2017 16:12
Нацрада перенесла підбиття підсумків конкурсу на аналогові телевізійні частоти
Нацрада перенесла підбиття підсумків конкурсу на аналогові телевізійні частоти
19 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила перенести орієнтовно на місяць підбиття підсумків конкурсу на аналогові телевізійні частоти. Рішення пояснили тим, що 10 компаній із 12, які подали заяви на конкурс, мають недоліки у своїх заявних документах, які необхідно усунути.

Голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що на конкурс подали заяви 12 компаній, але тільки до двох із них в управлінь Нацради немає ніяких зауважень. До заявних документів решти 10 компаній є зауваження, які необхідно усунути. Пан Артеменко навів кілька прикладів: «Реал медіа» з Херсона потрібно уточнити формат і програмну концепцію, міському комунальному підприємству «Місто» слід вказати в заяві логотип, продюсерському центру «Ексклюзив» необхідно надати повний перелік пов’язаних осіб і так далі.

За словами пана Артеменка, раніше такої ситуації ще не траплялося, бували зауваження тільки до кількох заявників з багатьох. «У нас була позиція викреслити всіх і залишити дві компанії, яким віддати частоти, на які вони подалися. Але це буде спотворенням конкурсу з формальних причин. Ми вчора порадилися і прийняли непросте рішення перенести підбиття підсумків цього конкурсу. Кожна компанія проінформована про зауваження, які їй потрібно усунути», – сказав пан Артеменко.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук наголосила на «недбалому», на її думку ставленні учасників до конкурсу, адже кожна з компаній заплатила немалу конкурсну гарантію. «Ми могли просто скасувати конкурс, – зауважила вона. – Але натомість виникла пропозиція перенести оголошення результатів на місяць. У вас є можливість доробити документи, щоб зауважень не було. Я від апарату знаю, що ви навіть сьогодні, в день проведення конкурсу, доносите якісь документи. Я буду наполягати на тому, щоб надалі донесення документів завершувалося рівно в той день, коли завершується прийом документів. Ви повинні знати, що будете займатися серйозною справою, тож прошу вас ставитися до питання серйозно, а ми з повагою будемо ставитися до вас».

Член Нацради Сергій Костинський сказав учасникам конкурсу, що це позитивна для них новина, адже Нацрада не відмовила їм від участі в конкурсі з формальних причин, а пішла назустріч.

Слід зазначити, що граничний термін підбиття підсумків конкурсу – 29 листопада. Тобто за законом Нацрада має ще понад місяць на те, щоб визначити переможців цього конкурсу.

Зі слів Юрія Артеменка, підбиття підсумків переноситься орієнтовно на 16 листопада. Але якщо всі заявники встигнуть виправити свої документи швидше, то Нацрада проведе конкурс 9 листопада.

Нацрада також розвіяла підозри представників телеканалу «ПравдаТУТ», який бере участь у конкурсі, що за цей час можуть з’явитися ще якісь конкурсанти. Члени Нацради запевнили, що в конкурсі братимуть участь тільки ті 12 компаній, які подали документи в зазначений в оголошенні конкурсу строк (з 28 серпня по 25 вересня).

Нагадаємо, 20 липня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 22 вільних аналогових телеканали у 8 областях України та затвердила конкурсні умови. Член Нацради Сергій Костинський пояснив проведення конкурсу міркуваннями інформаційної безпеки та потребами розвитку мовлення в прикордонні (хоча на конкурс також пропонуються низка частот у центрі країни). Конкурс було офіційно оголошено в газеті «Голос України» 26 липня. 31 серпня з конкурсу було вилучено одну частоту – в Кам’янці-Подільському. Таким чином, на конкурс залишилися виставлені 21 аналогова телевізійна частота у 8 областях.

10 жовтня голова Нацради Юрій Артеменко на прес-конференції повідомив, що попри можливе невдовзі вимкнення аналогового телебачення на конкурс знайшлися претенденти. Немає заявок тільки на 6 частот із 21, на інші частоти заявки є, на деякі – навіть по кілька претендентів. Нацрада планувала підбити підсумки конкурсу 3 листопада. Але в результаті це питання було заплановано в порядку денному засідання 19 жовтня.

Зауважимо, що Нацрада тривалий час уже не проводила конкурсів на аналогові телевізійні частоти, оскільки вимкнення аналогового мовлення планувалося спершу на червень 2015 року, потім на червень 2016 року, а нині перенесено на 31 березня 2018 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY