detector.media
Євген Середа
для «Детектора медіа»
19.10.2017 11:30
Чи залишиться Vodafone на окупованому Донбасі?
Чи залишиться Vodafone на окупованому Донбасі?
Чим менше жителі захопленої території будуть контактувати з родичами, друзями і знайомими, які живуть по той бік фронту, тим краще для антиукраїнської пропаганди.

Нещодавно із захоплених районів Донбасу надійшли повідомлення про збої в роботі мобільного оператора Vodafone. Місцеві жителі не могли дзвонити й відправляти повідомлення. Неполадки були зафіксовані в Донецьку, Горлівці, Шахтарську, Луганську та інших містах.

Окупаційна влада традиційно звинуватила в усьому «українські ДРГ», які, мовляв, перерізали транспортні кабелі в районі Мар'їнки (Донецька область) і Щастя (Луганська область). Vodafone, у свою чергу, заявив, що причина несправності — обрив волоконно-оптичних ліній на ділянці Слов'янськ — Лисичанськ. Пізніше компанія поінформувала, що неполадки усунено і зв'язок відновлено.

Утім, відкритим залишається інше питання: якщо трапиться глобальніша технологічна проблема, чи не буде непідконтрольна територія повністю й безповоротно відрізана від Vodafone?

Улітку вже поширювалася інформація, що мобільний оператор нібито згортає роботу на окупованому Донбасі. У тексті, який публікувався в соцмережах від імені компанії, навіть вказувалася точна дата:

«З великим сумом повідомляємо, що в результаті повторюваних актів вандалізму, а також у зв'язку з відсутністю доступу наших фахівців до обладнання компанії, яке знаходиться на непідконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей, і втручанням у роботу мережі невстановлених осіб, компанія Vodafone змушена припинити обслуговування абонентів зазначених районів з 1 липня 2017 року. Абоненти Vodafone, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей, отримають повний доступ до послуг нашої компанії після повернення Україні контролю над тимчасово окупованими територіями».

«Деенерівські» й «еленерівські» ресурси підхопили це повідомлення і, акцентуючи на останньому реченні, оголосили, що Vodafone, мовляв, пішов і більше не повернеться. Новина виявилася фейком: її запустив сайт vodafon.pp.ua — фальшивій копії vodafone.ua. Коментуючи дезінформацію, мобільний оператор заявив, що продовжує обслуговувати абонентів на окупованому Донбасі й розбереться з підробленим сайтом.

Наразі vodafon.pp.ua вже не працює, але проблемне питання не зникає. У ЗМІ неодноразово повідомлялося, що на захопленій території немає співробітників Vodafone. Виходить, масштабна несправність, яку дистанційно не усунеш, може призвести до втрати ще одного каналу, що з'єднує ці райони з рештою України?

Аби прояснити ситуацію, я звернувся до служби підтримки Vodafone. Діалог наводжу повністю:

– Як зараз справи зі зв'язком на окупованому Донбасі?

– Наразі великих складнощів немає. Якщо вони виникають, намагаємося усунути в найкоротші терміни.

– А ваші фахівці там працюють?

– Магазинів зі співробітниками на непідконтрольній території немає.

– А ремонтні бригади?

– Точної інформації немає. У міру можливості намагаємося підтримувати обладнання в робочому стані.

– Тобто ви не знаєте, чи є там ваші ремонтники?

– На постійній основі співробітники там не перебувають. У разі виходу з ладу будь-якого обладнання, ремонтні роботи проводяться віддалено або на місці поломки, якщо є можливість до нього під'їхати.

Отже, з проблемами на окупованому Донбасі Vodafone поки що справляється дистанційно, але якщо виникне системна несправність, яку потрібно буде виправляти на місці, а доступу до нього не буде, ці райони можуть залишитися без великої мобільної мережі.

Україні такі перспективи невигідні як з економічних, так і з політичних міркувань. А ось окупаційній владі це зіграє на руку.

Чим менше жителі захопленої території будуть контактувати з родичами, друзями і знайомими, які живуть по той бік фронту, тим краще для антиукраїнської пропаганди. Виграють від цього, звісно, й містечкові мобільні оператори.

Тож можна припустити, чиї «ДРГ» насправді перерізали кабелі на ділянці Слов'янськ — Лисичанськ і хто клонував сайт Vodafone, поширюючи від імені компанії неправдиву інформацію про припинення її роботи на окупованому Донбасі.

Вочевидь, різке відключення української мобільної мережі принесе бойовикам чимало проблем. Принаймні, масове занепокоєння і обурення серед тамтешнього населення гарантовано. «Республікам», певна річ, це не потрібно.

Інша справа — періодичні «диверсії», які можуть поступово і послідовно відштовхувати місцевих жителів від «ворожого» зв'язку й підштовхувати до «вітчизняного». І так крок за кроком…

Що може робити Україна, аби протистояти цьому? Хіба що власноруч не перешкоджати роботі Vodafone на непідконтрольній території та зі свого боку сприяти швидкому доступу фахівців на місця, де будуть виникати неполадки.

Ну і, звісно, розвінчувати пропагандистські фейки, використовуючи ті інформаційні мости, які ще з’єднують нас із окупованим Донбасом. Залишилося їх, на жаль, небагато, а от дірок у медійній стіні вистачає.

Фото: ubr.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY