detector.media
18.10.2017 16:53
Майнінг на сайтах «1+1 медіа» Newzmate назвав технічною помилкою (ДОПОВНЕНО)
Майнінг на сайтах «1+1 медіа» Newzmate назвав технічною помилкою (ДОПОВНЕНО)
Український стартап Newzmate відреагував на звинувачення «1+1 медіа» щодо прихованого видобутку криптовалюти на сайтах медіагрупи та зробив офіційну заяву

Позицію Newzmate у релізі пояснив генеральний директор стартапу Олексій Чапко:

«27 вересня в середині дня на вимогу одного з наших клієнтів в Індії ми тестували варіант монетизації трафіку з одночасною можливістю використовувати наш сервіс безкоштовно, через майнінг криптовалюти з дозволу користувачів сайту – як альтернативу рекламі.

В той же день, коли ми почали тест, ми вирішили обговорити цю ідею з Костянтином Войтенко – керівником ТСН. Раніше ми проводили пілотний проект з ТСН, і Костянтин просив запропонувати йому варіанти використання нашого сервісу безкоштовно, через якусь спільну монетизацію. Коли я розповів йому про ці опції, він сказав, що такий варіант їх не цікавить, і ми на цьому закрили діалог.

Через 2 години після початку тесту інший наш клієнт повідомив, що цей скрипт працює на їхньому сайті. Ми перевірили інформацію і виявили, що у зв'язку з помилкою коду майнінговий скрипт торкнувся не тільки тестового клієнта, а й близько 10% трафіку інших клієнтів. Визначити, які саме клієнтів, було технічно неможливо: скрипт запускався не на рівні конкретного сайту, а на сервері. Як тільки ми це виявили, ми відразу припинили тест і вимкнули скрипт повністю, а до кінця дня прибрали його з нашого коду.

Протягом наступних кількох днів ті клієнти, які виявили цю проблему, отримали пояснення: скрипт з'явився на їхньому сайті у зв'язку з помилкою тесту у одного з клієнтів і більше тестуватися не буде.

Від «1+1» ми не отримували ніяких питань з цього приводу. Більш того, кілька разів зустрічалися на рівні керівництва обговорювати різні проекти і операційні питання. Нам не повідомляли про те, що проблема торкнулася сайтів «1+1 media.

Ми визнаємо технічну помилку з боку Newzmate. Але звинувачення в ситуації, в якій не розібралися і не з'ясували деталі з нашого боку, вважаємо необґрунтованим і такими, що паплюжать компанію».

Своєю чергою прес-служба 1+1 медіа повідомила «Детектору Медіа», що в неї «залишаються питання». 

«Очевидно, що був факт порушення та незаконного втручання. Ми вважаємо, що Newzmate зобов'язана попереджати своїх клієнтів про несправності, якщо так дійсно було. Оскільки це робиться тільки зараз, після публічного розголосу та нашої заяви до кіберполіції, у нас залишаються питання. Завдання правоохоронних органів якраз з'ясувати, чи носили дії зловмисний характер», - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні, 18 жовтня, група «1+1 медіа» заявила, що виявила та зупинила незаконне втручання в роботу сайтів групи, метою якого був прихований видобуток криптовалюти Monero, ймовірно, в інтересах міжнародного стартапу Newzmate. Медіагрупа повідомила, що звернулась до Кіберполіції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY