detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
18.10.2017 11:30
Раз ДНК, два ДНК, три ДНК... «Стосується кожного». Епізод № 2
Раз ДНК, два ДНК, три ДНК... «Стосується кожного». Епізод № 2
Телевізійники «Інтера», замість зупинитися у своїй священній битві за рейтинги, продовжили катування 12-літньої героїні в ефірі.

Самоцитування, звісно, моветон, але цей текст доведеться почати саме з нього: «… величезне спасибі всім причетним до створення Стосується кожного за те, що не розвинули пліток, запідозривши ще й інцест у цій родині між молодшою сестрою та старшим братом».

Ці слова – прикінцевий абзац із рецензії вашого автора на випуск ток-шоу «Стосується кожного» від 9 жовтня під назвою «Мама-дитина». Ішлося в програмі про 12-річну породіллю з Борислава Таню Лучишин, яка разом із мамою приїхала до студії, аби з'ясувати – хто ж насправді батько її дитини.

Виявляється, ваша автор дарма дякувала команді «Стосується кожного» в передостанньому реченні статті. 13 жовтня, в продовженні програми «Мама-дитина», підозри в інцесті, та ще й на адресу не однієї, а трьох осіб чоловічої статі з цієї родини, стали головними рушіями драматургії випуску з підзаголовком «Зізнання».

Анонс другого епізоду переповнювали шляхетні поривання творців цього небувалого навіть для них шоу:«Программа о 12-летней маме оказалась очень эмоциональной и трогательной. В эфире Интера ее посмотрели 4 миллиона украинцев. Еще более ста тысяч посмотрели выпуск Мама-ребенок на официальном YouTube-канале Касается каждого. Но найти ответ на главный вопрос не удалось. Потенциальный папа Дианы, Андрей, от комментариев отказался, но тест ДНК сделал. На днях маме Тани, Анне Лучишин, позвонили из лаборатории, которая делала тест, и сказали, что Андрей не является отцом ребенка. Но почему Таня указала именно на него? И кто тога является папой маленькой Дианы?

После первой программы о Тане зрители упрекали нас в том, что мы поддерживали девочку, – говорит ведущий ток-шоу Касается каждогоАндрей Данилевич. – Но я всегда защищал и буду защищать детей в любой сложной ситуации. Девочка, которая забеременела в 11 лет, в любом случае – жертва манипуляций и безответственности взрослых. Сейчас под. подозрение и осуждение жителей Борислава попали все мужчины, которые так или иначе вхожи в дом семьи Лучишин, независимо от возраста: и отчим, и ее родные братья. Мы все знаем, насколько жестока человеческая молва. И для того, чтобы Таня могла жить дальше, чтобы оградить ее от волны сплетен, пересудов, важно выяснить, кто отец ее ребенка. Отчим и братья девочки сегодня придут в студию, чтобы доказать, что они не виновны. Но что скажет сама Таня? Чтобы поддержать девочку и помочь ей в этой ситуации, с ней по нашей просьбе будут работать лучшие психологи страны”».

Скажу одразу: програма від 13 жовтня не лише не відповіла на запитання, які ставив собі й героям Андрій Данилевич, але й дуже успішно зробила заявку на чергове продовження теми. Адже, взявши біологічні зразки в трьох підозрюваних у батьківстві родичів Тані, ведучий пообіцяв знову зібрати всіх причетних до справи в цій самій студії, коли отримає результати тестів ДНК. А, як правильно зауважила одна з експерток, у разі, якщо не буде доведено батьківство жодного з них, тему «Мама-дитина» цілком реально перетворити на нескінченний серіал.

Чесно кажучи, після першого випуску ще зберігалася надія, що команда «Стосується кожного» ним і обмежиться, сконструювавши, хай і благеньку та умоглядну, але все-таки історію про новочасних Ромео та Джульєтту, які несподівано для себе стали батьками. Справді, чого не трапляється з юними й недосвідченими?

Але конструкція з гуркотом обвалилася, коли сусід Андрій, на якого як можливого батька кількатижневої Діанки вказала Таня Лучишин, зробив тест ДНК. Виявилося, що він ніякий не батько. Телевізійники ж, замість зупинитися у своїй священній битві за рейтинги, продовжили катування героїні в ефірі.

Коли Андрій Данилевич каже, що головне для нього – захищати дітей у будь-якій складній ситуації, він, здається, не бачить (чи не хоче бачити свідомо?!) прірви між задекларованою метою та засобами її втілення. Бо навіть просто тягати, вибачте на слові, малолітню маму та ще й разом із дитиною, якій навіть місяця не виповнилося, з Борислава до Києва– щось дуже далеке від бажання захистити її від провінційних пліткарів. Верх цинізму – ось як це називається.

«Як змінилося ваше життя після програми?»– запитує ведучий матір Тані, яка буцімто й проявила ініціативу приїхати до студії ще раз, аби зрештою з'ясувати правду. О, так, життя родини, а надто ж її дітей Тані та сина Володі, дуже змінилося! Якщо до виходу в ефір першого випуску вони спокійно ходили до школи, де стараннями вчителів і шкільних психологів ніхто їх не зачіпав, то після ефіру Володя примчав зі школи як обпечений, сказав, що більше туди не піде, бо там на нього показують пальцями через слова старої сусідки, нібито батьком Діани є або вітчим Іван Єрьомін, або ж сам брат.

Ще один наслідок вікопомного ефіру – погіршення здоров'я маленької донечки Тані Лучишин. Діанка почала погано їсти, втратила вагу, має проблеми з травленням, через що Анна Лучишин навіть лежала з онучкою в лікарні.

Нагадаю: дитинка в Тані народилася 17 вересня. 29 вересня її урочисто, з повітряними кульками з логотипом «Стосується кожного», зустрічали на порозі пологового відділення, а вже 9 жовтня сповиту дівчинку не менш урочисто, під оплески, вносили до студії ток-шоу. Ви можете собі уявити, щоб мама Таня зробила це з дочкою, яка народилася недоношеною та якій на момент запису не виповнилося навіть місяця, добровільно?

Я радше повірю, що на повторному візиті до студії «Стосується кожного» наполягла її матір Анна Лучишин. Чому би не скористатися нагодою – коштом телеканалу проїхатися з Борислава до Києва й назад, отримавши бонусом, можливо, ще й певний гонорар?

Дивитися другий випуск ток-шоу «Мама-дитина» було фізично важко. Попри всі старання редакторів, ведучого та експертів надати цій кричущій історії вигляд респектабельної або ж, принаймні, задушевної розмови, все, що відбувалося в студії та за її лаштунками, залишало враження жорстоких тортур.

Причому найбільше від них потерпала саме дитина-мама, яку так прагнув захистити Андрій Данилевич, – Таня Лучишин. Ведучий, який у першому випуску зі спокоєм ката допитувався в Тані, хто «це» з нею зробив, як це відбувалося, скільки разів і що вона відчувала до ймовірного батька своєї дитини (тоді в цій ролі був названий Танею сусід), не зрадив собі й цього разу. Хоча Таню у випуску від 13 жовтня майже весь час тримали в таємній кімнаті з психологом. Останній дівчинка назвала справжнє ім'я батька Діани, але, вийшовши з нею на «авансцену», вирішила його не озвучувати.

Ведучий натомість свої інквізиторські здібності спрямував на родичів Тані чоловічої статі – рідного брата Володимира, єдинокровного (за біологічним батьком) брата Вітю та вітчима Івана Єрьоміна. Всі троє погодилися пройти ДНК-тест на батьківство, але жоден не зізнався в ньому.

Пані Анна – людина доросла й відповідає за свої вчинки. Але як можна було пожертвувати хай навіть не репутацією дочки (вона вже безнадійно зіпсована в очах бориславської громади, яка без тіні сумніву називає Таню «прастітуткою»), а її душевним спокоєм? Ба більше – поставити під загрозу майбутнє своєї родини, адже, якщо її чоловік Іван виявиться батьком Діанки, чи зможе вона жити з цим далі?

Хоча поведінка Анни Лучишин у студії підказує: багатодітна матір, незважаючи на всі свої ридання й демонстративне бажання захистити дитину від пліток, навряд чи повторить учинок головної героїні роману Стівена Кінга «Долорес Клейборн». Остання вбила свого чоловіка-алкоголіка, дізнавшись про його сексуальні домагання до рідної дочки. Нічого страшнішого за холодне зізнання цієї літературної героїні, яка готувала вбивство чоловіка-збоченця дуже тверезо й виважено, щоб комар носа не підточив і смерть мала вигляд нещасного випадку, я, здається, не читала.

Боже збав,тут не йдеться про заклики до помсти за спаплюжене дитинство бориславської дівчинки-матері. Просто констатую факт: сторони оборудки в особах редакції «Стосується кожного», якій потрібні рейтинги будь-що, та Анни Лучишин, для якої телебачення не так остання інстанція в спробах добитися справедливості, як нагода заробити, здається, знайшли одне одного. А отже, це ток-шоу, як і всі йому подібні, за довгі роки копіткої праці над дебілізацією підвідомчого населення, таки виховали свого глядача. Готового на будь-яку ганьбу, аби лише потрапити «в телевізор». А ще головніше– на цьому заробити.

Єдине, що втішає в прес-релізі «Стосується кожного»– цифри перегляду першого випуску «Мами-дитини»: програму подивилися все-таки не 14, як концерти до Дня Перемоги, а «лише»чотири мільйониглядачів.

Фото: скріншот із програми «Стосується кожного»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY