detector.media
16.10.2017 13:22
У Відні відкрилася ретроспектива українського авангардного кіно
У Відні відкрилася ретроспектива українського авангардного кіно
15 жовтня у Відні (Австрія) відкрилася велика ретроспектива українського авангардного кіно «Фільмуючи Революцію: українські авангардні фільми 1929-1931 років». Покази проходять до 18 жовтня включно.

Про це повідомляє «Довженко-Центр».

У показах, які є частиною ініційованої Інститутом гуманітарних наук IWM наукової конференції «Революційна Україна: Рефлексія 1917-го та його наслідки» візьмуть участь відомі історики Ярослав Грицак, Андрій Портнов, Тімоті Снайдер, Сергій Єкельчик. 

Програма у Відні включає фільми: «Земля» Олександра Довженка, «Ентузіазм: Симфонія Донбасу» Дзиґи Вертова, «Небувалий похід» Михаїла Кауфмана та  «Хліб» Миколи Шпиковського.

Програма «Фільмуючи Революцію» присвячена українському кінематографу кінця 1920-х - початку 30-х років. У цей період Всеукраїнське фотокіноуправління  (VUFKU) було кінематографічною державною монополією, яка охопила всю кіноіндустрію в Україні, зазначає «Довженко-Центр». Однак не тільки українські кінорежисери співпрацювали з ВУФКУ. Наприкінці 1920-х років, під час офіційного нападу на так званий «формалізм» в Російській Радянській Федеративній Соціалістичній Республіці, Україна була вільна від жорстокої цензури завдяки зусиллям комісара освіти Миколи Скрипника. Отже, наприкінці 1920-х років кіностудії Одеси та Києва стали останнім оплотом радянського кінематографічного авангарду. Тут були створені нові кінематографічні шедеври режисерів, таких як Олександр Довженко, який мав стати найважливішим представником української кінематографічної культури, та автора найкращого документального фільму всіх часів Дзиґи  Вертова.

Окрім вже відомих віденській публіці робіт Довженка та Вертова у Відні вперше покажуть віднайдені і відновлені Довженко-Центром шедеври Кауфмана та Шпиковського. Відреставрований Довженко-Центром «Хліб» Шпиковського понад 50 років був заборонений у Радянському Союзі. «Небувалий похід» Кауфмана багато років вважався втраченим, доки у 2015 році картину «Довженко-Центр» не виявив картину в одному з державних архівів. Перший закордонний показ відновленої версії відбувся 2016 року у Великобританії. 

Окрім підбірки авангардного кіно в Institute for Human Science (Spittelauer Lände, Vienna) відкриється виставка українського авангардного плакату з фондів «Довженко-Центру».

Куратор програми: Костянтин Акінша, історик мистецтва, журналіст і куратор.

Покази проходять у Музеї сучасного мистецтва музейного комплексу Бельведер - 21er Haus (21er HausQuartier Belvedere, Arsenalstraße 1, 1030 Vienna, Austria).

Нагадаємо, український науковий фільм «Людина і мавпа» (1930) випадково знайшли у Токійському кіноархіві (Японія).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY