detector.media
13.10.2017 12:33
«Кримська світлиця» повідомляє про можливе призупинення друку через недофінансування
«Кримська світлиця» повідомляє про можливе призупинення друку через недофінансування
У проекті Державного бюджету України на 2018 рік Міністерством культури України передбачено зменшення коштів на підтримку культурологічних видань, у числі яких – «Кримська світлиця». Вихід газети може бути призупинений

Про це йдеться у відкритому зверненні колективу газети, опублікованому на сторінці у Facebook.

«Наша редакція інформує громадськість про те, що за умови такого фінансування вихід газети у 2018 р. може бути призупинений. Це факт того, що Міністерство культури України в особі Є. Нищука, Т. Мазур, С. Фоменко та ін. зробило все для знищення “Кримської світлиці”, при цьому не забувши збільшити витрати з бюджету на своє утримання, – повідомляє колектив видання. – Бездіяльність цього відомства у вирішенні проблем єдиного державного кримського друкованого видання розцінюється нами як зумисний акт викреслення теми Криму з інформаційного простору України, як планомірне створення перепон у деокупації українських територій».

У зверненні зазначено, що колектив «Кримської світлиці» «неабиякими зусиллями» намагається «вберегти» видання.

«Редакція видання звертається до всіх небайдужих з проханням допомогти зберегти єдину українську друковану газету Криму шляхом максимального поширення інформації та через звернення до народних депутатів, урядовців, громадських організацій, ЗМІ з метою створення суспільного резонансу», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, у серпні вже підіймалося питання щодо фінансування газети. Тоді у виданні обговорювали лист із Мінкульту про недоцільність виділення коштів на підтримку газети.

Нагадаємо, «Кримська світлиця» видавалась у Криму з 1992 року. 14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора «Національного газетно-журнального видавництва» про переведення редакції з Сімферополя до Києва. 

22 грудня 2016 року за стінами Кабінету міністрів України активісти НМПУ організували пікет із вимогою врятувати «Кримську світлицю» і низку культурологічних видань, які входять до державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво». Приводом для акції стали фінансові проблеми й рекомендація Мінкультури України скоротити штат співробітників видань, які підпорядковані видавництву.

Директор державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрій Щекун повідомляв, що для газети «Кримська світлиця» необхідно виділити окрему статтю фінансування на 2018 рік. За його словами, колектив редакції готовий розширювати випуск і створити англомовну версію видання, однак для втілення ідеї в життя також необхідна фінансова підтримка. Однак у червні надійшов лист, підписаний заступником міністра культури Світланою Фоменко, де вказано, що виділення необхідних коштів на підтримку «Кримської світлиці» недоцільне.

 

Фото: Facebook-сторіка "Кримської світлиці"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY