detector.media
12.10.2017 19:25
Мустафа Джемілєв заявив у ПАРЄ, що Росія почала знищувати незалежні ЗМІ з першого дня анексії
Мустафа Джемілєв заявив у ПАРЄ, що Росія почала знищувати незалежні ЗМІ з першого дня анексії
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на сайд-івенті, що відбувся в рамках сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в Страсбурзі (Франція) розповів про порушення свободи слова в анексованому Криму.

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

«З першого дня почали викорінювати всю вільну пресу, всі засоби масової інформації взяла під контроль Росія, а ті, які намагалися відстоювати свою свободу – чи закриті або залишили територію Криму», – сказав Мустафа Джемілєв.

Присутня на заході член Меджлісу кримськотатарського народу, редактор радіо «Хаят» Гаяна Юксель розповіла про тиск на кримських журналістів, який здійснює підконтрольна Кремлю влада півострова. «Влада зробила все можливе, щоб зачистити його (Крим – КР) від незалежних ЗМІ. Почалися репресії проти кримських, журналістів ... Далі пішов етап закриття ЗМІ ... Наступний етап – репресії проти тих, хто просто намагався фіксувати як вільні і незалежні автори», – сказала Юксель.

Вона звернулася до міжнародного співтовариства, щоб ті посприяли введенню місії, для моніторингу порушення прав людини і свободи ЗМІ.

Кримська журналістка Анна Андрієвська розповіла про вирок іншому кримському журналісту Миколі Семені, якого російський суд в Криму «засудив за думку». «Дискусія на тему приналежності Криму сьогодні є кримінальним злочином в російському законодавстві ... Сьогодні за це переслідується в Криму цілий ряд журналістів і громадських діячів, один з них – це Микола Семена. Він отримав судимість за власну думку», – сказала Андрієвська.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір назвав вирок автору «Радіо Свобода» і «Крим.Реалії» Миколі Семені, якого окупаційний суд у Криму засудив до 2,5 років умовно через його публікації, порушенням свободи вираження думки і свободи засобів масової інформації.

Представництво ЄС в Україні заявило, що вирок кримському журналісту Миколі Семені порушенням свободи думки та свободи медіа на анексованому Росією півострові. Представництво  також наголошує, що Європейський Союз закликає негайно зняти з Миколи Семени всі обвинувачення, а також негайно звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права.

Міністерство інформаційної політики України надіслало звернення до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України для відповідної правової реакції на вирок, винесений кримському журналістові Миколі Семені на анексованому Росією півострові 22 вересня.

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти рішення окупаційного суду Крима, яким українського журналіста Миколу Семену засуджено до 2,5 років умовно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY