detector.media
10.10.2017 10:31
СТБ продовжує порушувати законодавство у сфері захисту дітей від шкідливого контенту – Незалежна медійна рада
СТБ продовжує порушувати законодавство у сфері захисту дітей від шкідливого контенту – Незалежна медійна рада
Незалежна медійна рада проаналізувала понад 60 годин ефіру розважальних шоу «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Я соромлюсь свого тіла», «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси», «Містичні історії», що виходили на телеканалі СТБ, та встановила порушення телеканалом вимог частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статті 20 Закону України «Про рекламу».

За зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Незалежна медійна рада розглянула на предмет відповідності законодавству України низку розважальних шоу, що транслювалися телеканалом СТБ 4 травня, із 14 по 26 червня та з 18 по 20 липня 2017 року. Члени Медійної ради наголосили на позитивній практиці телеканалу з трансляції дисклеймерів із попередженнями про потенційну шкідливість певних програм перед деякими такими програмами, а також на тому, що низка тем, висвітлених у таких програмах, не має замовчуватися.

Водночас Незалежна медійна рада зазначила: якщо в передачі «Кохана, ми вбиваємо дітей» показ насильства може бути одним із елементів, які слугують створенню атмосфери напруги та контрастності при наступній зміні поведінки родини, то в передачах «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» важко стверджувати, що воно слугує якійсь іншій меті, окрім розважальної. Серед показу насильства в цих передачах є такі сюжети: бійки дітей та батьків із використанням ременів, мухобійок та нашийників, а також постріли по екстрасенсах із метою влучити в яблуко на їхніх головах, що порушує заборону на необґрунтований показ насильства на телебаченні.

Також при трансляції передач було порушено заборону на показ шкідливого для здоров’я дітей контенту в часовий проміжок із 6:00 по 23:00. Серед трансльованого контенту — погрози батьків насильством щодо власних дітей, імітації спроб самогубства, випробування людини на електричному стільці, а також випробування, яке полягає у виході з темного підземелля (в разі невдачі — біля особи підривається динаміт).

Найбільш кричущим випадком порушення був показ крупним планом огляду 5-річного хлопчика у проктолога в передачі «Я соромлюсь свого тіла» від 4 травня 2017 року. Попри очевидну згоду матері, яка брала участь у передачі, його ім’я, прізвище та вік, а також обличчя не були жодним чином приховані, що дозволяє повноцінно ідентифікувати неповнолітнього. На думку Незалежної медійної ради, трансляція такої інформації створює загрозу хлопчикові в майбутньому, оскільки внаслідок деталізованого показу його анальної зони він може стати жертвою кпинів від однолітків, що не відповідає найкращим інтересам дитини та вимогам законодавства України.

Із повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY