detector.media
02.10.2017 16:52
У вересні ІМІ зафіксував найбільшу кількість порушень свободи слова з початку року – 40 випадків
У вересні ІМІ зафіксував найбільшу кількість порушень свободи слова з початку року – 40 випадків
Найбільшу кількість порушень прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 10 випадків. Кількість перешкоджань у порівнянні з серпнем зросла майже вдвічі. Зазначена категорія залишається лідером з порушень свободи слова з початку 2017 року.

У вересні в Україні зафіксовано загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

Такі дані містить щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

18 випадків із 40 стосуються застосування стосовно журналістів фізичної агресії.

У трійку основних порушень свободи слова, окрім перешкоджань, увійшли також обмеження доступу до інформації (8 випадків) та погрози і залякування журналістів (5 випадків).

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у вересні ІМІ зафіксував у 16 областях України. «Лідерами» цього місяця стали Київ з областю (10 випадків), Волинь (6 випадків), Запоріжжя (4 випадки) та Вінничина і Полтавщина (по 3 випадки відповідно).

«У вересні, з початком політичного сезону, зросла кількість погроз і залякувань журналістам. Зокрема, цього місяця було зафіксовано 5 випадків тільки психологічного тиску на журналістів», – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ підготувало чергову щомісячну добірку порушень свободи слова та готує окрему добірку випадків з початку року, які будуть передані до уваги правоохоронних органів з метою поліпшити і пришвидшити розслідування «журналістських справ».

Випадки побиттів у вересні залишилися на тому ж рівні, що у серпні – 3 випадки (серпень – 3). Зокрема, це напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми» – журналіста Михайла Ткача та оператора Бориса Троценка. У результаті нападу Борис Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки.

Також ІМІ зафіксував по 4 випадки судових позовів проти ЗМІ та таку ж кількість випадків економічного тиску. Зокрема, це небажання влади профінансувати ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» і виконати вимоги закону.

Крім того, ІМІ зафіксував 2 випадки кібератак на скриньки журналісток з Волинської та Рівненської областей. Також експерти ІМІ зафіксували по 1 випадку непрямого, політичного та юридичного тиску, а також один випадок судових позовів від журналістів.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 21 випадок побиттів журналістів, 5 випадків цензури, 64 випадки перешкоджання, 31 – обмеження доступу до інформації та 26 випадків погроз.

Нагадаємо, Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

Повністю Барометр свободи слова можна подивитися тут

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY