detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
02.10.2017 16:08
Журналістка NewsOne у прямому ефірі повідомила про перешкоджання з боку військових та звернулась до ГПУ
Журналістка NewsOne у прямому ефірі повідомила про перешкоджання з боку військових та звернулась до ГПУ
Журналістка телеканалу NewsOne Тетяна Сивокінь повідомила про перешкоджання роботі знімальній групі каналу військовими у Красилівському районі Хмельницької області, де 29 вересня у результаті авіакатастрофи загинули двоє пілотів учбово-тренувального літака. Медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає, що військові мали б ознайомити журналістів з наказом, який забороняє вести зйомки на місці аварії

29 вересня в ефірі NewsOne пані Сивокінь повідомила, що знімальна група намагалась дізнатися подробиці аварії, але, як вона зазначила, військові перешкоджали зйомкам.

«Тут п’ятеро офіційних людей. Нам заламували руки, намагалися зламати технічне обладнання. Одна лише людина представилася, решта – не представились. Вони посилаються начебто на якийсь наказ Міністерства оборони про заборону здійснення взагалі будь-яких зйомок. Наказ нам не показали. При цьому ми не можемо виконати своє професійне завдання, не можемо підійти ані на крок ближче, хоча тут дорога абсолютно вільна, ніякої загрози для життя немає. Чого не скажеш про те, як ми працювали три дні у Калинівці і навколишніх селах, де над головою рвалися снаряди. Ось така в нас свобода слова і ось така в нас закрита інформація», – сказала пані Сивокінь.

За словами журналістки, на місці події, начебто, знаходився прокурор Хмельницької військової прокуратури, представники військової частини та, ймовірно, представники Служби безпеки України (СБУ).

Журналістка в прямому ефірі додала, що хоче звернутися до Генеральної прокуратури України «з заявою про перешкоджання журналістської діяльності журналістам телеканалу NewsOne Тетяні Сивоконь та оператору Максиму Захарченку».

Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко прокоментува «Детектору медіа» заборону на зйомки.

«Як на мій погляд, якщо існує такий наказ, то вони (військові – ДМ) мали би ті речі, які є державною таємницею, на місці аварії прибрати, а після того там зробити вже зону, яка доступна для журналістів, бо Законом «Про доступ до інформації» передбачено право журналістам відвідувати місця катастрофи, місця надзвичайних подій. Це їхнє професійне право. Але може бути той елемент, що це державна таємниця, бо це військовий літак, – сказав він. – Тут є конкуренція інтересів: інтерес держтаєминці та інтерес допуску журналістів. Думаю, їх можна  було узгодити. Це питання рівня кваліфікації військових, які там працювали на місці».

Крім того, пан Головенко зазначив, що військові мали б показати журналістам відповідний наказ: «Він має бути відкритий і військові мали б вказати хоча б його реквізити».

«Детектор медіа» звернулась по коментар до прес-служби Повітряних Сил ЗС України та надіслав запит до Військової прокуратури Західного регіону України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY