detector.media
30.09.2017 17:31
Наступного тижня про справу Сущенка та інших переслідуваних журналістів говоритимуть на брифінгу в Конгресі США
Наступного тижня про справу Сущенка та інших переслідуваних журналістів говоритимуть на брифінгу в Конгресі США
Американська Комісія з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) підтвердила важливість справи українського журналіста Романа Сущенка, якого досі незаконно утримують за гратами в Москві, та підкреслила, що матиме це питання у фокусі своєї уваги.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Справа Романа Сущенка викликає велику стурбованість, і ми будемо продовжувати стежити за нею зі свого боку», - зазначили у відповіді власному кореспондентові агентства в США.

При цьому в Гельсінській комісії повідомили, що це питання обговорюватиметься під час брифінгу, який відбудеться наступного тижня в американському Конгресі за участю американських конгресменів, а також керівництва «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода», «Голосу Америки», Комітету із захисту журналістів.

«Цей брифінг присвячений ключовим питанням щодо журналістів в Росії та інших пострадянських країнах; важливості їхньої ролі та впливу; занепокоєнню щодо їхніх прав, безпеки та захисту; а також майбутній підтримці та просуванню свободи ЗМІ в регіоні ОБСЄ», - зазначили в Гельсінській комісії.

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) є незалежним урядовим агентством США, заснованим Конгресом в 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що послужив основою для діяльності ОБСЄ.

Гельсінська комісія складається з членів Сенату США (верхня палата Конгресу), Палати представників (нижня палата Конгресу), а також посадовців із Держдепартаменту, Пентагону і Міністерства торгівлі США.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що сподівається до кінця року отримати позитивні новини щодо звільнення ув’язненого в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY