detector.media
30.09.2017 10:15
МФЖ і ЄФЖ виступили із заявою до річниці ув’язнення Сущенка у Росії
МФЖ і ЄФЖ виступили із заявою до річниці ув’язнення Сущенка у Росії
Міжнародна (МФЖ) та Європейська федерації журналістів (ЄФЖ) закликають російську владу негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка, який був арештований у Росії за звинуваченням у «шпигунстві».

Спеціальна заява організацій опублікована сьогодні, 30 вересня, у річницю затримання Романа Сущенка у Москві.

У своїй заяві МФЖ і ЄФЖ нагадують, що журналіст працював в українському інформаційному агентстві «Укрінформ 14 років», з 2010-го - був кореспондентом агентства у Франції. Романа Сущенка було заарештовано у Росії 30 вересня минулого року, коли він перебував у відпустці, після того, як прибув до Москви у приватних справах. Журналіст був заарештований у день його прибуття та утримувався в московській в'язниці «Лефортово» без повідомлення українського посольства чи його родини.

7 жовтня 2016 року йому було пред'явлено звинувачення в начебто здійсненні «шпигунства» в Росії. Служба безпеки Росії (ФСБ) звинуватила його в роботі на Головну управління розвідки Міністерства оборони України. З жовтня російські суди продовжили затримання Сущенка за два-три місяці, останній термін - до 30 листопада 2017 року.

Укрінформ висловив обурення звинуваченнями Романа Сущенка, назвавши їх «хибними», і закликав міжнародне співтовариство допомогти забезпечити його звільнення.

Генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланджер заявив: «Ще один рік тривалого затримання Романа - це образа свободи ЗМІ. Ми закликаємо владу негайно звільнити пана Сущенка».

Могенс Блічер Б’єрегард, президент ЄФЖ, сказав: «Ми вважаємо, що звинувачення проти Романа повністю сфабриковані, щоб заглушити його критичний голос. Влада повинна негайно звільнити його».

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що сподівається до кінця року отримати позитивні новини щодо звільнення ув’язненого в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY