detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
25.09.2017 19:32
Суд у Києві арештував узбецького журналіста, який попросив політичного притулку в Україні
Суд у Києві арештував узбецького журналіста, який попросив політичного притулку в Україні
Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні. Він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеного Республікою Узбекистан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали прикордонники в аеропорті «Жуляни».

Про це «Детектору медіа» повідомив його адвокат Олексій Федоров.

До рішення суду Нарзулло Охунжонову перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз  його перевели у Слідчий ізолятор Києва і Київської області.

До Києва узбецький журналіст прибув із Туреччини із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми. Його родина наразі також перебуває в столиці України.

«Протягом цих 40 діб тимчасового арешту буде вирішуватись питання про його екстрадицію до Узбекистану. Ми сьогодні подаємо апеляційну скаргу на рішення Солом’янського районного суду. Тому буде ще апеляційний суд, який розгляне рішення суду першої інстанції», - повідомив Олексій Федоров.

За його словами, до справи Нарзулло Охунжонова активно підключилися міжнародні організації. Раніше «Репортери без кордонів» підтвердили, що сім’я журналіста переслідується владою його країни, а через тісні зв’язки влади Туреччини із органами влади Узбекистану існує загроза його життю.  Організація просила давати сприяння узбецькому журналісту та його родині.

«Будемо дивитися, яке рішення прийматиме Генеральна прокуратура з приводу його екстрадиції й необхідності утримання під вартою. Але, зараз, на цьому етапі – апеляційний суд, в подальшому буде ставитися питання щодо продовження екстрадиційного арешту, там вже є варіант зміни запобіжного заходу.

Тому що ця норма, за якою його тимчасового арештовували, вона дуже жорстка, немає альтернативи у вигляді інших запобіжних заходів – домашнього арешту чи особистого зобов’язання, поруки. Норма вказує: або арешт, або відмова. Суд не знайшов вагомих підстав для відмови в тимчасовому арешті – прокуратура надала документи і вважає, що потрібно було його арештовувати. Ніхто не хотів брати на себе відповідальність у даній ситуації, можна так сказати», - сказав адвокат узбецького журналіста.

Нагадаємо, 20 вересня в аеропорті «Київ» («Жуляни») був затриманий узбецький опозиційний журналіст Нарзулло Охунжонов, який прилетів із Туреччини, де проживав останні чотири роки, разом із дружиною і п’ятьма неповнолітними дітьми та попросив політичного притулку в Україні.

22 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обирав запобіжний захід затриманому узбецькому журналістові, Нарзулло Охунжонову, який попросив політичного притулку в Україні. Адвокати запросили журналістів висвітлювати перебіг судового засідання.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY