detector.media
23.09.2017 17:02
Порошенко назвав Сенцова і Сущенка двома найбільш відомими українськими політв’язнями у Росії
Порошенко назвав Сенцова і Сущенка двома найбільш відомими українськими політв’язнями у Росії
Росія продовжує свідомо гальмувати процес звільнення українських заручників у рамках Мінського процесу, у тому числі - режисера Олега Сенцова та журналіста Романа Сущенка.

Про це заявив під час засідання Генеральної асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко, передає «Укрінформ».

«Росія все ще утримує щонайменше 16 українських політв’язнів на своїй території.Серед найбільш відомих - український режисер Олег Сенцов та український журналіст Роман Сущенко», - зазначив Петро Порошенко.

Водночас, він підкреслив, що кількість полонених українців на Донбасі постійно зростає, а Москва свідомо затягує процес їх звільнення.

«Питання звільнення заручників у рамках Мінського процесу зайшло в глухий кут. Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Люди викрадаються навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція», - зауважив український лідер.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. Наразі тривають суди.

Два роки тому, 25 серпня 2015 року,  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому 2017 року стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

9 вересня правозахисники повідомили, що режисер Сенцов знаходиться в іркутському СІЗО, хоча до цього він відбував покарання у виправній колонії в Якутську. 11 вересня з'явилася інформація, що Сенцова вивезли у невідомому напрямку. 11 вересня адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії не дає інформації про нинішнє місцезнаходження незаконно засудженого в Росії українця. 12 вересня стало відомо, що Олега Сенцова, незаконно засудженого і ув’язненого в Росії, етапували з іркутського СІЗО в Челябінськ.

Наразі місце перебування незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, якого відправили по етапу з колонії в Якутії, невідоме.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY