detector.media
17.09.2017 15:02
Порошенко заявляє, що в ООН домагатиметься звільнення українських заручників і політв’язнів
Порошенко заявляє, що в ООН домагатиметься звільнення українських заручників і політв’язнів
Під час 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко поставить питання про звільнення українських заручників і політв'язнів.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Рівно рік тому ми звільнили нашого Героя Володимира Жемчугова. Питання звільнення українських заручників і політв'язнів буде одним з ключових під час мого візиту до США на 72-у сесію Генеральної Асамблеї ООН», - заявив Петро Порошенко.

Раніше Місія України при ООН передала генсеку організації Антоніо Гутеррешу офіційне звернення щодо кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка та інших громадян України, які незаконно ув'язнені в Російській Федерації.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали майже рік тому, 30 вересня 2016 року, у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. Наразі тривають суди.

27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції тоді припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. Згодом бойовики підтвердили, що журналіст знаходиться у них. 31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Асєєва.

25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому 2017 року стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

9 вересня 2017 року правозахисники повідомили, що режисер Сенцов знаходиться в іркутському СІЗО, хоча до цього він відбував покарання у виправній колонії в Якутську. 11 вересня з'явилася інформація, що Сенцова вивезли у невідомому напрямку.

11 вересня адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії не дає інформації про нинішнє місцезнаходження незаконно засудженого в Росії українця.

На фото - Петро Порошенко і Володимир Жемчугов після звільнення

Фото: Facebook Петра Порошенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY