detector.media
16.09.2017 13:01
Роман Сущенко готує збірку методик виживання політв’язня в російській тюрмі
Роман Сущенко готує збірку методик виживання політв’язня в російській тюрмі
Журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко, якого незаконно заарештували в Москві 30 вересня минулого року, передав вітання учасникам книжкового Форуму у Львові, подякував за проведення дискусійної панелі про українських журналістів в полоні держави-агресора і повідомив, що готує власну книжку.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Подяку і  вітання журналіст Роман Сущенко передав у листі своєму колезі.

«Вітаю Форум у Львові, дякую за дискусійну панель про жертви Москви серед журналістів.  Користуючись нагодою, колего, прошу вас передати мої найкращі  вітання учасникам книжкового Форуму, що відкрився і триває у Львові. Раніше отримував неодноразове задоволення висвітлювати подію-близнюка у Парижі. Туди часто зазирали українські книговидавці, вітчизняні автори Курков, Жадан, Кушнір, Денисенко, Матіос та багато інших талановитих сучасних письменників і звісно численні шанувальники літер та слів - книголюби…

Віддаю шану нашій літературній спадщині, у тому числі українській літературі російською мовою. Вона на кшталт ірландської відстояла незалежність. Користуючись чужою спорідненою мовою, яку зробила своєю. Про що свідчать персонажі, гумор, сюжети, міфологія, лексика і фонетика. Згадаймо лише імена українських письменників, що писали російською - Гоголя, Булгакова, Паустовського, Зощенка, Бабеля, Жванецького та десятків інших. Російська мова - «родиме п'ятно» імперського минулого триматиме ще довго. Імперія (російська, радянська) залишила нам невинищувану спадщину - мову, що володіє потенціалом інструменту боротьби з нею самою. Лишається навчитися ефективно ним користуватися, а також миритися з феноменом політичної двомовності, принаймні тимчасово», - написав журналіст.

Роман Сущенко також повідомив, що готує збірник методик виживання в російській тюрмі.

«Окремо вітаю учасників дискусійної панелі, присвяченої жертвам Москви серед журналістів, що проходить на полях Форуму у Львові. Сердечно дякую, що опікуєтеся долями колег. Готую власноруч доробок для сучасних практик за цією темою. Зокрема збірник методик виживання в буцегарні: опір, фізичні вправи, оптимальне харчування, соціалізація, організація побуту, психотерапія тощо», - написав журналіст.

На Львівському Форумі видавців у неділю, 17 вересня, о 18.00 відбудеться дискусія про журналістську солідарність. Тема дискусії: «Жертви Москви: українські журналісти у полоні агресора». Ключовими героями дискусії будуть Роман Сущенко та Микола Семена, які стали символами української журналістики, нескореної пропагандою та тиском російських силових структур.

Роман Сущенко, кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ», ув’язнений у Москві, а Микола Семена переслідується за свої погляди у Криму. Чим допомагають колегам українські журналісти? Як за «своїх» бореться Україна? Журналістська солідарність в дії: що робить міжнародна спільнота журналістів для підтримки Романа Сущенка і Миколи Семени? Які поради дають колишні українські політв’язні? Ці та інші питання розглядатимуться в рамках дискусії, участь в якій візьмуть і колишні політв’язні. Модеруватиме захід Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. Наразі тривають суди.

Перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова заявила, що сучасна Росія порушує міжнародне право, викривляє історію, втручається в політику інших держав та арештовує їх громадян. Про це вона сказала під час конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві 11 вересня, виступаючи на дискусійній панелі щодо свободи ЗМІ і безпеки журналістів.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що його Офіс стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY