detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
15.09.2017 11:20
ІМІ: Вимоги СБУ до «Української правди» щодо видалення статті – непрофесіоналізм
ІМІ: Вимоги СБУ до «Української правди» щодо видалення статті – непрофесіоналізм
Вимоги Служби безпеки України (СБУ) до «Української правди» щодо видалення з сайту видання матеріалу про оборонно-промисловий комплекс країни виглядають як непрофесіоналізм СБУ у роботі зі ЗМІ та журналістами

Таку думку висловила виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк, коментуючи лист СБУ до «Української правди», у якому служба просить тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці.

«Тут явно незнання законів – бо національне законодавство передбачає, що відповідальність за поширення інформації, що містить державну таємницю, несе розпорядник інформації. Тобто той, на кого покладено обов’язок її зберігати. Проворонив – відповідай, але журналісти ні при чому, – сказала вона. – Далі, якщо інформація, що містить державну таємницю, вже була опублікована в ЗМІ, в даному випадку – на одному з найпопулярніших веб-ресурсів, то вже немає жодного сенсу просити її видаляти. Хіба що з метою пропіарити непрофесіоналізм СБУ на всю країну».

Пані Романюк вважає, що доречно було би провести для СБУ тренінги по інформзаконодавству і роботі зі ЗМІ, або, навіть, переатестацію служби: «Наприклад, після того як пройшла переатестація поліції, в країні різко зменшилась кількість перешкоджань журналістам з їхнього боку».

Юрист ІМІ Максим Ратушний у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що у своєму листі СБУ не посилається, в якому порядку звертається до видання та замість вимоги вилучити усю статті, СБУ мала би визначити, яка саме інформація є такою, що охороняється законодавством державною таємницею і не повинна була поширюватися, і щодо розголошення якої відбувається розслідування. 

Юрист також відмітив «оперативність» у роботі СБУ, адже йдеться про статтю за січень 2017 року. Він зазначив, що у даному випадку журналісти «Української правди» у провадженні можуть мати своє місце виключно у якості свідків.

«Варто факультативно нагадати, що суб'єктом складу злочину, передбаченого статтею 328 КК України, може бути виключно особа, якій відомості, що становлять державну таємницю, були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків – тобто журналісти можуть мати своє місце у провадженні виключно у якості свідків»,  сказав юрист.

Як повідомляв «Детектор медіа», СБУ попросила «Українську правду» тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці. Відповідний лист 14 вересня слідчий вручив головному редактору «Української правди» Севгіль Мусаєвійповідомило видання.

У листі зокрема сказано, що слідчим відділом Головного управління СБУ в Києві та Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017000000000256, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 червня 2017 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого  за ч.1 ст. 328 КК України.

Досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті «Українська правда» стаття «Сучасну зброю для армії знову відклали «на завтра» містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

14 вересня Президент України Петро Порошенко назвав візит СБУ до «Української правди» «категорично недопустимим».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY