detector.media
12.09.2017 15:34
Омбудсмен закликала радикалів утриматися від погроз на адресу Форуму видавців у Львові
Омбудсмен закликала радикалів утриматися від погроз на адресу Форуму видавців у Львові
Валерія Лутковська скерувала на адресу начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області запит із проханням убезпечити організаторів та учасників Форуму

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала представників громадських організацій утриматися від погроз на адресу організаторів Львівського «Форуму видавців – 2017».

Про це повідомляється на сайті омбудсмена.

За поширеною у ЗМІ інформацією, 14 вересня 2017 року у приміщенні кав’ярні «Копальня кави» у Львові заплановано проведення дискусії «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?» та обговорення книги Лариси Денисенко «Майя та її мами», у якій розглядаються важливі питання етнічного різноманіття, соціального походження, гомосексуальної орієнтації, рівності людей. Книга має на меті виховання толерантного ставлення дітей до представників різноманітних соціальних груп та поваги до прав людини, йдеться у повідомленні.

Водночас авторка книги та представники видавництва, а також інші зацікавлені особи мають обґрунтовані побоювання щодо безпеки учасників запланованого заходу, адже книжка «Майя та її мами» викликала суспільний резонанс та спричинила обурення в окремих громадян. Організатори «Форуму видавців – 2017» отримали лист з погрозами та вимогою скасувати заплановану презентацію книги «Майя та її мами», підписаний 15-ма регіональними львівськими громадськими організаціями. Внаслідок цього одну з запланованих презентацій у Львівській обласній бібліотеці для дітей з міркувань безпеки було скасовано. Окрім цього, представники видавництва «Видавництво», яке видало вказану книгу, та Лариса Денисенко протягом останніх двох тижнів особисто отримують погрози, метою яких є не допустити проведення презентацій книги та тематичних заходів.

У зв’язку із цим Уповноважений з прав людини наголошує, що погрози та залякування є неприпустимими, адже посягають на свободу слова, містять ознаки підбурювання до дискримінації, яке є однією з форм дискримінації, заборонених статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Статтею 16 цього Закону визначено, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Крім того, вказані діяння можуть містити ознаки порушення рівноправності громадян, відповідальність за які встановлена статтею 161 Кримінального кодексу України.

Валерія Лутковська закликає представників громадських організацій, громадян України утриматися від проявів нетерпимості щодо організаторів та учасників планованого заходу.

Також Уповноважений з прав людини направила начальникові ГУ Нацполіції у Львівській області запит із проханням здійснити належні заходи безпеки та громадського порядку щодо організаторів та учасників львівського Форуму.

Нагадаємо, керівництво Форуму видавців, який проходитиме у Львові з 13 по 17 вересня, просить СБУ забезпечити охорону письменників, оскільки деякі з них отримують погрози.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY