detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
10.09.2017 14:02
Як ЗМІ висвітлюють спробу Саакашвілі повернутися в Україну (ОНОВЛЕНО, ФОТО, ВІДЕО)
Як ЗМІ висвітлюють спробу Саакашвілі повернутися в Україну (ОНОВЛЕНО, ФОТО, ВІДЕО)
Екс-президент Грузії, колишній голова Одеської ОДА, Міхеїл Саакашвілі, про позбавлення якого українського громадянства заявила влада, повідомив, що має намір повернутися в Україну в неділю, 10 вересня. Канал NewsOne, ТСН.ua,«Громадське ТБ», «Страна.ua», «Радіо Свобода», Іnforesist.org та інші ЗМІ ведуть онлайн-трансляцію події.

З Варшави (Польща) вирушив автобус з журналістами провідних ЗМІ, які будуть висвітлювати спробу повернення Міхеїла Саакашвілі в Україну, сам політик планує їхати на пропускний пункт «Краківець» разом з ними, повідомляє «Українська правда».

Автобус із журналістами прямував до Перемишля (Польща), де зранку Саакашвілі планував дати прес-конференцію. Згодом стало відомо, що брифінг відбудеться у Жешуві (Польща). Серед ЗМІ представлені «Українська правда», «Страна.ua», «Укрінформ», 24-й телеканал, а також іноземні ЗМІ – «BBC-Україна», AP, AFP та інші, а також зареєстровані журналісти грузинського телеканалу Руставі. Загалом - до 10 осіб. За словами його помічників, політик доєднається до журналістів, і в цьому автобусі перетинатиме кордон на загальних підставах.

Як повідомляє NewsOne, зустрічати Міхеїла Саакашвілі на кордоні поїхали лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (вона заявила в ефірі NewsOne, що поїде до Польщі), Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко, народні депутати Єгор Соболєв, Віктор Чумак, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, а так же екс-депутат Єгор Фірсов.

Нардеп Юрій Дерев'янко заявив в Раді про те, що більше 20 депутатів поїдуть зустрічати Саакашвілі до кордону. У той же час Сергій Лещенко зазначив, що від партії «ДемАльянс» делегована група депутатів і активістів до пропускного пункту «Краковець».

Глава «Самопомочі» Андрій Садовий перерахував, хто з представників його політсили відправиться на КПП: Ірина Подоляк, Роман Семенуха, Семен Семенченко та Павло Костенко.

Всього 27 народних депутатів звернулися в Державну міграційну службу з вимогою бути присутніми в пункті пропуску «Краковець» 10 вересня. Під відповідним зверненням підписалися нардепи (з неперерахованих вище): Вадим Івченко, Сергій Євтушок, Олексій Рябчин, Олександра Кужель, Іван Крулько, Наталія Новак, Володимир Парасюк, Віталій Купрій, Іван Мірошниченко, Олексій Скрипник, Ірина Сисоєнко, Тарас Пастух, Олег Березюк, Ігор Луценко, Андрій Вадатурський, Дмитро Добродомов, Вікторія Войціцька.

Проти повернення Міхеїла Саакашвілі виступив глава радикалів Олег Ляшко: в своєму Facebook він закликав прикордонників «стріляти», якщо Саакашвілі прорве український кордон. Зі схожою рекомендацією виступив колишній радник глави МВС Ілля Ківа: заявив про наміри особисто розстріляти Саакашвілі і його соратників. Втім, потім він передумав і заявив, що «переступить через себе і не стрілятиме».

Видання «Главком» повідомило, що Міхеїл Саакашвілі начебто зустрічався в Женеві з екс-головою Дніпропетровської ОДА, власником групи «1+1 медіа» Ігорем Коломойським, а також із народним депутатам, власником телеканалу NewsOne Євгеном Мураєвим. Згідно з даними Держприкордонної служби України, Євген Мураєв перебував у Женеві кілька годин у понеділок 4-го вересня. «Детектор медіа» чекає на коментар каналу NewsOne з цього приводу.  Міхеїл Саакашвілі спростував повідомлення про свою зустріч з Ігорем Коломойським.

11.00. Стало відомо, що Міхеїл Саакашвілі перебуває в Жешуві, де планує дати прес-конференцію. Світлину з Жешува виклав у Facebook сам політик в ніч на неділю. Як передає «Українська правда», саме тут відбудеться прес-конференція Саакашвілі, а не в Перемишлі, як планувалося раніше. До Жешува прибула також лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

11.30. На брифінгу в Жешуві Саакашвілі заявив, що велика кількість людей прийшла на кордон захищати не його особисто, а захистити свої права і захиститися від свавілля. За його словами кілька народних депутатів вже перетинають кордон, деякі чекають його, щоб перетнути її разом з політиком. До Польщі, за словами Саакашвілі, приїхали Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов та Віктор Чумак.

Голова «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила: «Ми захищаємо право Саакашвілі бути українцем».

Саакашвілі планує перетинати кордон із дружиною та неповнолітнім сином.

12.10. Міхеїл Саакашвілі вирушив з Жешува в напрямку Перемишля. Про це у Facebook 10 вересня повідомив екс-нардеп Єгор Фірсов і опублікував фото й відео із салона автобуса. Разом із Саакашвілі в автобусі перебуває Юлія Тимошенко та інші нардепи.

12.40. Поліція затримала представницю руху Femen біля ПП «Краківець». Про це повідомляє власний кореспондент «Укрінформу». Напівгола дівчина вибігла перед сценою, де мітингують прихильники Міхеїла Саакашвілі, з написом на тілі «Дурні без кордонів» та портретами Саакашвілі й Порошенка. Поліція намагалася її затримати, але дівчина почала тікати. Врешті, її все ж-таки було затримано за порушення громадського порядку.

12.50. Сайт телеканалу NewsOne, який веде трансляцію спроби повернення Саакашвілі в Україну, працює з перебоями.

13:20 На прес-конференції в Перемишлі Саакашвілі зазначив, що в зв'язку з тим, що на «Краковці» зібралася велика кількість тітушек, він розглядає варіант потрапити в Україну на потязі «Інтерсіті».

13.30. Перший заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк заявив, що у політика Міхеїла Саакашвілі буде вилучено паспорти і його спрямують до Польщі, передає 24 канал.

14.00. В ефірі UMN Роман Скрипін заявив, що всі хто чекає екс-президента Грузії, сідають в автобуси і їдуть на станцію Мостиська-2.

14.15. Саакашвілі уже в потязі Інтерсіті. Водночас керівництво Укрзалізниці дало команду не рушати потягу, доки Міхеїл Саакашвілі не залишить вагон.

По гучному зв'язку у потязі оголосили, що «від Національної поліції України надійшла інформація» про присутність на борту особи, яка не має права на в'їзд до України - зокрема, поки ця особа (Саакашвілі – Ред.) не залишить потяг, він не вирушить.

«Я подорожував багатьма країнами, але такої ситуації ніколи не бачив. Взяти весь поїзд у заручники, що вони хочуть на польскій території за рахунок заручнків розв'язати ситуацію. Це настільки у страху великі очі - вони не довіряють власним прикордонникам», – прокоментував Саакашвілі журналістам ситуацію із затриманням поїзда.

14.30. У коментарі журналістам Саакашвілі заявив, що польська сторона обурена діями української влади і вважає затримку потряга кримінальним порушенням.

14.35. Потяг із Саакашвілі рушив, але через 10 хвилин знову зупинився через вимогу до політика залишити вагон.

14.41. Національна поліція України заявляє, що не мають стосунку до затримки потяга «Перемишль – Київ», який не відправляється  зі станції у Польщі через те, що у вагоні перебуває Міхеїл Саакашвілі. 

«У відповідь на заяви окремих політиків та громадських діячів щодо затримки відбуття потягу «Інтерсіті» сполученням «Перемишль – Київ» нібито за вказівкою з боку поліції, нагадуємо.У своїй діяльності Національна поліція України керується Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами. А відтак Національна поліція немає жодного стосунку до розкладу відправлення залізничного транспорту. Це питання не перебуває в межах компетенції діяльності Нацполіції. Окрім того, інформуємо що Національна поліція України не наділена повноваженнями щодо будь-якої діяльності на території іноземних держав», - йдеться у заяві Нацполіції.

Перед цим ЗМІ оприлюднили оголошення, яке транслюється у потязі: «Шановні пасажири. Надійшла інформація з Національної поліції України про те, що у поїзді знаходиться особа без дозволу перебування на території України. Допоки вона не залишить потяг, відправлення затримується».

15.00. Міхеїл Саакашвілі та політики, які його підтримують, заявляють, що він не залишить потяг. Поїзд Інтерсіті мав відправитися із Перемишля о 14.07, але все ще перебуває на польській станції.

15.08. Екс-депутат Єгор Фірсов поділився думкою, що влада пустить цей поїзд. За його словами європейські політики, які перебували в поїзді, не розуміють як Україна може не пускати Саакашвілі, якщо він в'їхав, наприклад, до Польщі.

Саакашвілі пройшов по поїзду і вибачився перед пасажирами за те, що поїзд затримують.

15.10. Поки потяг заблокований, політики активно спілкуються із журналістами. Пасажири потяга обуються затримкою.

15.30.  Народні депутати зайшли в кабіну до машиніста і намагаються переконати його почати рух.

15.40. Пасажирам потяга «Перемишль – Київ», який затримали у Польщі з вимогою до Міхеїла Саакашвілі залишити вагон, пропонують дістатися України автобусом.  Про це стюарди повідомили пасажирам потяга через гучномовець. «Через ситуацію, що склалася з відправленням потяга, пасажири для проїзда в Україну можуть звернутися до чергового по вокзалу та вирушити в Україну автобусом», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що вартість квитків пасажирам, які не змогли виїхати на «Інтерсіті», буде компенсовано на території України.

Пасажири залишають потяг, аби вирушити до України автобусами.

15.50. Саакашвілі заявляє, що міністр Арсен Аваков зняв відповідальність з Нацполіції за затримку потяга, і за інцидент несе відповідальність президент Петро Порошенко. Він також стверджує, що влада хоче зупинити його за допомогою озброєних людей. 

16.00. Польський дипломат, політичний діяч і член Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський заявляє: «Ситуація показує, що Україна не є такою демократичною та зрілою країною, як ми сподівалися». Його цитату наводить у Twitter журналіст Себастьєн Гоберт.

16.10. Глава Мінінфраструктури України Володимир Омелян заявив, що «Укрзалізниця» стала фактично некерованою та закликав керівництво УЗ залишатися у правовому полі. Так міністр відреагував на події у Перемишлі, де відправлення потяга сполученням «Перемишль – Київ» заблокували з вимогою до Міхеїла Саакашвілі залишити вагон.

«З січня 2017 року, після передачі Укрзалізниці з-під управління Міністерства інфраструктури до Міністерства економічного розвитку і торгівлі ця стратегічна для держави компанія стала фактично некерованою, майданчиком для політичних ігрищ та нечуваної корупції», - заявив Омелян.

«Закликаю керівництво УЗ залишатися у правовому полі, зосередитися на своїх прямих обов'язках, зайнятися виключно належним перевезенням пасажирів і вантажу, всі інші функції повинні виконувати відповідні органи влади і громадяни», - додав міністр. 

16.15. У Польській залізниці заявили, що з польського боку немає ніяких технічних проблем, які перешкоджали б у відправленні в Україну потяга «Інтерсіті» сполученням Перемишль – Київ, яким до України хоче повернутися Міхеїл Саакашвілі. Про це «Радіо Свобода» повідомив речник Польської залізниці Мірослав Семенєц.

На за питання радіо, що польські залізничники робитимуть, якщо потяг надалі залишатиметься на залізничній станції Перемишль, Семенєц сказав, що польська сторона реагуватиме відповідно до розвитку подій.

16.40. Автобуси поки не подано пасажирам Інтерсіті. Саакашвілі з командою мали намір пересісти в інший потяг, що їде в Україну, але там закрили двері. Також Саакашвілі анонсував спільний виступ з Юлією Тимошенко.

17.00. «Укрзалізниця» підтвердила, що поїзд Перемишль – Київ затримався «через особу, яка не має підстав для в’їзду в Україну».

«Ситуація з неможливістю курсування поїзда № 715 Перемишль - Київ склалася внаслідок відмови особи, яка не має законних підстав для в'їзду в Україну, залишити цей поїзд. ПАТ «Укрзалізниця» для забезпечення перевезень надасть пасажирам цього поїзда автобуси для продовження подорожі за необхідним маршрутом. Потрібна кількість автобусів уже вирушила до місця зупинки поїзда Перемишль – Київ», - йдеться у повідомленні.

Тимошенко ініціює звернення до ГПУ з приводу зупинки поїзда. Вона вважає, що було скоєно міжнародний злочин.

17.05. Польский політик, депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський перебуває на платформі в Перемишлі із Саакашвілі.

17.20. Саакашвілі заявив, що зараз сідає в автобус і вирушає в Краковець.

«Українська влада поводиться як дикуни. Вони сподіваються, що я не доїду до України і буду сидіти на польській території, і у них не буде проблем. Але так не буде», - заявив Саакашвілі.

18.00. Народна депутатка Світлана Заліщук написала у Facebook, що відбувається на польсько-українському кордоні. Її пост передрукували українські онлайн-ЗМІ.

«Разом з сотнями активістів спостерігаю план-перехоплення Саакашвілі з українського боку. Враження таке, що маємо справу з серйозним терористом. Вжиті владою заходи просто неадекватні.

1. МТС мобільний і Інтернет з самого ранку в Краківці та інших пунктах українсько-польського кордону майже не працює. Кажуть, те саме з лайф. Працює Київстар. По суті, підтвердилася інфо про заглушку зв'язку СБУ. Зранку не змогла запостити жодну інформацію.

2. Поліція, як в старі добрі, на кордоні в Шегинях переписує номери авто активістів.

3. Кілька кав'ярень на Шегинях оперативно зачинені для ускладнення перебування людей поблизу під кордоном.

4. Ціла армія прикордонників, сбушників і поліції, які міняють локацію в залежності від інфо, яка надходить з польського кордону.

5. Традиційні вкиди, що 'їдуть хлопці з донбасу зі зброєю, буде кров, краще розходьтеся'.

Я вже мовчу про зупинку потягу.

Зараз з Шегинь повертаюся до Краківці. Далі буде», - написала вона.

18.30. Автобус з Саакашвілі і депутатами прибув на КПП «Шегині-Медика», проїхав шлагбаум. Автобус з журналістами, за словами нардепа Віктора Чумака, відсікли від депутатського і нікого не пускають.

18.44. Польський прикордонник оголосив, що автобус з Саакашвілі зараз проходить прикордонний контроль і, можливо, очікує перетину кордону України. Всі інші транспортні засоби пересуватися не можуть у зв'язку з перекриттям ділянки кордону українською стороною. Піший перехід також закритий, КПП «Краківець» також залишається закритим.

19.00. Прикордонники польської сторони ПП «Шегині» пропустили Міхеїла Саакашвілі на територію України. Як повідомляє прес-секретар Валентина Наливайченка Маркіян Лубківський,  на українському боці УПП «Шегині» автобус зустрів «спецназ у бронежилетах».

19.18. КПП «Шегині» замінований. Про це  повідомив Маркіян Лубківський.

«Щойно прикордонники повідомили, що, згідно з інформацією оперативного чергового СБУ по Львівській області, перехід Шегині заміновано!)) У мене все))», - написав він.

19.20. Журналістка Настя Станко повідомила, що Саакашвілі перетнув польський кордон і проситиме посвідку особи без громадянства — тоді його не зможуть не впустити в Україну.

19.37. Саакашвілі в ефірі телеканалу NewsOne заявив: «Вони привели автоматчиків. Це було би смішно, якби не було так сумно. Ці забаганки, які ми зараз спостерігаємо, вони реально соромлять Україну. Вони створюють для громадян дуже багато незручностей, тому що тут є великі черги. Тут є багато людей, сотні, можливо тисячі, яких зупинили. Я мав право прийти до України. Якщо вони не хочуть мене приймати, вони мають перевірити мій паспорт, задовільнити мої прохання про якісь там речі. Вони можуть відмовити, але це юридична процедура, так діють по всьому світу. Те, що зараз робиться, це – повний бєспрєдєл. Я був головою держави, я знаю про що говорю. Я - юрист, я знаю про що говорю. Але до такого не додумався навіть. Янукович би до такого не додумався».

19.40. Євродепутат Яцек Саріуш-Вольський вважає, що влада України, яка не погодилася на в’їзд на свою територію колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, порушує європейські стандарти, котрих зобов’язалася дотримуватися.

Він також повідомив, що в цю справу втрутилася влада Польщі, зокрема голова польської дипломатії. Додав теж, що питання буде порушено на форумі Європарламенту. «Нікого не можна виключати з політичного життя і позбавляти громадянства на підставі фальшивих тверджень та, на додачу, позбавляти права на в’їзд на територію України. Це суперечить європейським стандартам, яких Україна зобов’язалася дотримуватися підписуючи угоду про асоціацію. Це нецивілізовані звички. У понеділок я їду на пленарну сесію Європарламенту в Страсбург і там ми обговорюватимемо це питання», - заявив польський євродепутат.

20.10. Саакашвілі перетнув кордон. Прихильники Саакашвілі прорвали кордон і прямують у бік України.

«Міхеїл Саакашвілі вже на українській стороні. Без документів і досі, натовп виніс його через кордон», -  повідомляє журналістка  «Громадського ТБ». Кордон прикордонників прорвали прихильники Саакашвілі, яки буквально внесли його на український бік кордону.

Згодом грузинський телеканал Rustavi 2 опублікував відео прориву активістів.

20.20. Прихильники Саакашвілі скандують: «Перемога! Поліція з народом! Разом і до кінця!». Журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко уточнила, що прорив оцеплення, двох шеренг прикордонникоів, відбувся не зовсім мирно. За її словами, навряд чи хтось може зашкодити переїзду Саакашвілі до Львова, його буде супроводжувати колона. Вона повідомляє, що натовп із Саакашвілі все далі відходить від кордону.

20.27. Журналіст "Радіо Свобода" повідомив, що під час прориву активістів до Саакашвілі, який знаходився в транзитній зоні, відбулись сутички із правоохоронцями.

20.28. Незважаючи на темряву «Громадське ТБ» продовжує стрімити. Саакашвілі виступає перед своїми прихильниками. Виступала також Юлія Тимошенко.

21.30. Державна прикордонна служба має намір звернутися до прокуратури у зв'язку з незаконним перетином кордону Міхеїлом Саакашвілі та групою осіб, які рухались разом із ним через польсько-український кордон. Про це «Українській правді» повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

«Тут є ціла низка порушень. Наразі наша задача задокументувати усі ці порушення по гарячих слідах і передати їх в прокуратуру», - заявив він.

За словами Слободяна, йдеться про щонайменше три епізоди.

«Це незаконний прорив на режимний об’єкт тобто порушення міжнародних угод з польською стороною, незаконний перетин державного кордону групою осіб, а також це нанесення тілесних ушкоджень співробітникам прикордонної служби при виконанні службових обов'язків», - зазначив Слободян.

На уточнююче питання, коли саме матеріали будуть передані в прокуратуру, він зазначив, що «на це піде деякий час».

На уточнююче питання, чи ці матеріали стосуватимуться лише Саакашвілі, чи всіх, хто перетинав кордон, в тому числі депутатів, Слободян сказав: «Це стосуватиметься всіх, хто перетнув кордон, в тому числі депутатів і Саакашвілі».

Слободян також вважає, що ця ситуація може негативно вплинути на безвіз для українців і це питання може підніматися в Європарламенті.

«Це логічно, бо безлад на кордоні з ЄС не є позитивом для іміджу України. Наші "друзі" (у лапках) скористаються цим, що б підняти питання про призупинення безвізу», - вважає він.

Як відомо, разом із Саакашвілі кордон перетинали депутат від Батьківщини  Сергій Власенко і позафракційний Юрій Дерев'янко.

Джерело в Держприкордонслужбі України зазначило, що у зв'язку з позаштатною ситуацією ніхто українських політиків і громадських діячів, які перебували «сірій зоні» на українсько-польському кордоні разом з Михайлом Саакашвілі, не пройшов прикордонний контроль з українського боку.

22.10. Лідер партії «Рух нових сил», екс-голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі, якого його прихильники провели через пункт пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні, заявляє, що прямує до Львова, повідомляє «Інтерфакс».

«Сьогодні ми зберемося у Львові, напевно, в найближчому місті і вирішимо», - сказав Саакашвілі в ефірі телеканалу NewsОne в неділю ввечері, відповідаючи на питання про те, як він має намір «далі рухатися на Київ».

Наразі Саакашвілі сів в автомобіль, який в супроводі ще кількох машин відразу ж рушив по трасі вглиб країни.

Як повідомила агентству «Інтерфакс-Україна» речниця «Руху нових сил» Мар'яна Поштар, Саакашвілі планує зустріч зі своїми прихильниками в центрі міста на площі Ринок біля міськради.

Разом з тим, багато супроводжуючих в Польщі і біля пункту пропуску з українського боку кордону Саакашвілі громадських діячів, політиків і народних депутатів, в тому числі лідер парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко в кортеж не пішли і лише згодом сіли в двох'ярусний пасажирський автобус.

Більшість же тих активістів, що зібралися в пункту пропуску, залишалися на місці.

22.50. Міхеїл Саакашвілі приїхав до Львова разом з Юлією Тимошенко та народними депутатами, які супроводжували його з Жешува у Польші.

У центрі міста Саакашвілі зустрівся з мером Львова Андрієм Садовим та пройшовся площею Ринок.

«Я намагався віддати їм свій паспорт, звернутися до прикордонників, щоб отримати захист в Україні. ... А що робили вони — знущались над людьми, імітували якусь вибухівку, нагнали «тітушок», налякали провідників, створили черги на кордоні», — заявив він. 

Саакашвілі також заявив журналістам, що його прибуття в Україну відбулося в рамках закону, а сам він «дуже щасливий бути у Львові серед українців».

Раніше стало відомо, що Міхеїла Саакашвілі, якому попри заборону вдалось перетнути український кордон, внесено в базу сайта «Миротворець».

23.00. Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв притягнути до кримінальної «тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями». 

«Прорив Державного кордону:

1. Борючись за владу, прихильники Саакашвілі знищують державу. 
Хто не згоден - спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон.

2. Єдиний шлях вирішення суперечок про законність дій влади щодо громадянина - суд. Саме так Іванішвілі повернув собі паспорт, якого йому у свій час скасував Саакашвілі.

3. Силовий сценарій вирішення питання - прецедент для прихильників Захарченка, Януковича, Клименка, будь- кого, хто збере пару тисяч активістів.

4. Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями. 
Це буде зроблено. Як буде дана оцінка і дій владних інституцій протягом сьогоднішніх подій.

5. Від того, чи підтримає це ВР і суспільство залежить перспектива Української Держави. Сила права - фундамент для її стабільності. Право сили - критична загроза існуванню», - написав він.

23.00. Нардеп Віктор Чумак заявив, що незаконний перетин кордону - це адміністративне порушення, але очікує, що будуть кримінальні справи і суди. Водночас він стверджує, що з боку влади було вчинено цілу низку злочинних дій і звинуватив у створенні такої ситуації главу держави.

23.30.Журналіст Олексій Братущак заявив, що в Україну потрапив тільки Міхеїл Саакашвілі, а його дружина і син залишились на кордоні.

«У Львові вже святкують, а на українському прикордонному пункті Шегині досі залишаються дружина та син Саакашвілі. Їхня доля, здається, в Україні мало кого цікавить», - написав він.

Нагадаємо, Держприкордонслужба заявила, що 10 вересня, у день приїзду політика Міхеїла Саакашвілі до Україну, робота представників медіа в пункті пропуску «Краківець» буде обмежена.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY