detector.media
05.09.2017 17:08
Костинський закликав усіх мовників узяти участь у конкурсах на радіочастоти для мовлення на Крим
Костинський закликав усіх мовників узяти участь у конкурсах на радіочастоти для мовлення на Крим
Україні важливо відновити інформаційну безпеку на адмінкордоні з Кримом, вважає член Нацради з питань телебачення й радіомовлення Сергій Костинський

У зв'язку з окупацією Криму біля адмінкордону спостерігається дефіцит українського мовлення через втрату сигналів із Джанкоя та Красноперекопська, сказав на прес-конференції «Запуск нових радіостанцій із метою розвитку мовлення на територію Криму» член Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення Сергій Костинський.

Про це повідомляє Крим.Реалії.   

«Там багато сіл і населення проживає дисперсно, а це не дуже привабливо для комерційних мовників. Я запрошую всіх взяти участь у цих конкурсах (на отримання радіочастот – ред.). Нам важливо, щоб інформаційна безпека була повноцінно відновлена. Держава не створює радіостанцій, вона створює умови для мовлення. Контент і наповнення повинні створювати незалежні мовники», – наголосив пан Костинський.

Він нагадав, що вже було проведено чотири конкурси й роздано 12 частот, які використовують зараз сім радіостанцій, ще 10 – очікується.

Як повідомляв «Детектор Медіа», у січні 2017 року було завершено будівництво телевежі в Чонгарі. У лютому 2017 року зі 150-метрової телевежі почалася трансляція цілодобового мовлення на окупований Крим та сусідні з ним населені пункти Херсонщини у тестовому режимі. 17 березня відбулося офіційне відкриття телекомунікаційної вежі в Чонгарі. 24 березня член Нацради Сергій Костинський повідомив, що для запуску цифрового телевізійного мовлення на півострів потрібно 3-4 місяці.

12 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на цифрове ефірне телевізійне мовлення на окупований Крим з використанням 50 ТВК (стандарт DVB-T2) у селищі Чонгарі Херсонської області та затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено в газеті «Голос України» 17 травня, заяви приймалися з 16 червня до 17 липня.

27 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу, на який виставлялося п’ять місць у локальному мультиплексі для мовлення з телевежі, збудованої «Телемережами України» в Чонгарі. Територія мовлення – Красноперекопськ і Красноперекопський район, Джанкой і Джанкойський район.

З-поміж семи претендентів Нацрада обрала п’ятьох переможців: «UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і «Прямий».

Тоді ж член Нацради Сергій Костинський повідомив, що в Чонгарі планується створення ще одного локального мультиплексу (вже прораховано частоту), що дасть змогу запустити ще до 10 телеканалів на Крим. Також планується запуск цифрового ефірного мовлення на Крим і з телевежі, яка будується в селищі Чаплинка Херсонської області.

Згодом стало відомо, що у новому конкурсі на цифрове ефірне телевізійне мовлення на окупований Крим візьме участь зокрема кримськотатарський телеканал ATR.

Як повідомляв «Детектор Медіа», Верховна Рада України 5 серпня в першому читанні проголосувала за законопроект, що спрощує видачу ліцензій на тимчасове мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та в анексованому Криму.

Із 4 вересня розпочалося мовлення Радіо Крим.Реалії в FM-діапазоні на частоті 105,9 мегагерц. Тепер мовлення українською й російською мовами ведеться протягом 24 годин на добу.

У Національній раді України з питань телебачення й радіомовлення розробили проект стратегії розвитку телерадіомовлення на території Херсонської області й організації мовлення на територію анексованого Криму. Мета стратегії – збільшити рівень покриття території Херсонської області аналоговим і цифровим ефірним мовленням, а також виключити прийом аналогового й цифрового ефірного мовлення з анексованої території в південних районах материкової частини України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY