detector.media
Галина Петренко
05.09.2017 01:30
Один ранок на Прямому каналі
Один ранок на Прямому каналі
Прямий канал нині настільки динамічно вибудовує свій ефір, що навіть не встигає за власною програмою передач.

Зокрема, на сайті мовника можна побачити інформацію про те, що вчора й сьогодні, 4 і 5 вересня, з 09:00 до 13:00 програму «Ми все…» мала вести Кароліна Ашіон, а програму «Разом» з 18:00 до 22:00 – Матвій Ганапольський, Євгеній Кисельов, Андрій Пальчевський, Світлана Орловська та Сніжана Єгорова. Причому на сайті мовника програма передач є лише на ці два дні.

В реальності ж, прийшовши вчора на канал о 09:00, я заскочила нову пару ведучих ранково-денного слоту по буднях – екс-ведучу «Сніданку з “1+1”» Марину Леончук і екс-ведучого каналу «24» Павла Рольника. Тоді ж стало відомо, що «Разом» замість Сніжани Єгорової відтепер вестиме Кароліна Ашіон, а Єгорова зосередиться на ефірах у вихідні. Більше того, троє з чотирьох опитаних мною ведучих Прямого каналу не змогли впевнено відповісти на запитання про те, яким буде остаточний графік їхньої роботи найближчим часом.

Це були мої перші відвідини Прямого каналу з моменту його презентації наприкінці квітня, коли гостям показали лише голі стіни тільки-но орендованого офісу в «Парусі». За цей час канал облаштувався, запустив промокампанію, нахантив ведучих з усього ринку та почав мовлення.

Мене зустріла креативна продюсерка Євгенія Захарова. Вона розповіла про загальну логіку запуску каналу: назву Tonis вирішили змінити, тому що вона асоціювалася зі скандалами з власністю та нічними еротичними програмами і геть не асоціювалися з інформаційним мовленням; а щоб швидше розкрутити новий канал, на ньому зібрали добре знайомих цільовій аудиторії ведучих і навіть відродили деякі колись відомі їй програми (наприклад, «Золотого гусака» та «Закриту зону»). І поки ринок окреслює цільову аудиторію Прямого як старшу за віком, на самому каналі кажуть, що орієнтуються «на розумних та вдумливих глядачів».

Певну несподіванку і відсутність попередньої комунікації про появу в ефірі Леончук і Рольника Євгенія Захарова пояснила тим, що в обох були досить жорсткі контракти з попередніми працедавцями. Натомість на Прямому каналі, за її словами, контракти з ведучими доволі ліберальні: зокрема, їм дозволяють брати участь у проектах інших мовників, але «правила гри на ринку такі, що інші мовники не прагнуть брати до себе чужих ведучих».

Я ж прийшла в гості на канал, озброївшись запитаннями від його глядачів. Одним із тих, яке мене просили поставити найчастіше, було запитання про те, як у такому режимі – щоденних багатогодинних ефірів – працюється Матвію Ганапольському та Євгенію Кисельову та чи витримають поважні метри довго в такому ритмі. Ще одне популярне запитання: наскільки вдалим рішенням була відмова від закритих студій на користь майданчиків для мовлення (незабаром їх буде сім) в редакційному опен-спейсі. Євгенія Захарова запевнила мене, що керівництво каналу наразі працює над тим, щоб у ефірі не було чути гулу від опен-спейсу, а також сказала, що для ведучих «Разом» дійсно важким є тільки день, коли вони є черговими дня, але кожен чергує лише раз на тиждень.

Про те, наскільки в такому опен-спейсі зручно працювати самим ведучим, я запитала в Марини Леончук і Павла Рольника, як тільки дочекалася кількахвилинної паузи на новини в їхньому ефірі.

– Марино, ви перед цим працювали на великому розважальному каналі. У чому різниця між тим, як ви працювали там, і роботою на Прямому?

– Для нас, журналістів, у принципі немає різниці, тому що ми намагаємося максимально об’єктивно висвітлювати події. Власне, там були гості і тут будуть гості. Інколи, звичайно, у журналістів з’являються запитання: «Кого ви запрошуєте? Чому саме їх?». Наше завдання як медіа – висвітлювати події, а завдання думаючого глядача – робити висновки і потім уже «голосувати» чи ні за тих людей, які знаходяться в студії.

– Зліва від вас у студії знаходиться екран із функцією «тач скрін», але ви його не використовуєте…

– З часом, звичайно, будемо використовувати.

– У вас на каналі є ведучі, які ходять «у поля», зустрічаються з ньюзмейкерами, щось звідти стрімлять. Чи буде така робота у вас? Чи ви працюватимете виключно в студії?

– На Прямому каналі ведучі прирівнюються до журналістів, а журналісти – до ведучих. Тому, думаю, всі ми підемо, чому ні? Це теж досвід, який дає можливість постійно бути в темі й не відволікатися тільки на красиву спину і поставу в студії. Постійно тримати себе і глядачів у курсі подій.

– Павле, ви перед цим працювали на іншому інформаційному каналі. В чому різниця між тією роботою і роботою тут?

– Тут трошки інший формат. Там я працював ведучим новин. По факту це людина, яка просто подає інформаційні блоки без аналітики, без включення гостьових інтерв’ю тощо. Тут значно ширше поле. Звісно, значно більше роботи, але й більше можливостей і значно цікавіше. Плюс це можливість попрацювати в дуже авторитетній і потужній команді.

– Наскільки вам комфортно працювати в опен-спейсі, де чути, як ходять і розмовляють люди за кадром?

– Поки що дуже незвично. В лінійних новинах такого не буває, там усе академічно, вивірено, чітко, по секундах, у тиші. Тут усе хаотично, але тут ти тримаєш інформацію «з гарячого листа», тобто все говориться в режимі реального часу. До цього треба звикнути, але в цьому є свій драйв.

Поки ми розмовляли, в ефірі Прямого каналу випуск новин вів Василь Бирзул. Як тільки він звільнився, я підійшла до нього.

– Пане Василю, ви єдиний ведучий, який на Прямому залишився з команди Tonis. Як ви залишилися? Чи була у вас якась співбесіда? Кастинг?

– Я не знаю щодо кастингу – про це вам можуть сказати керівники. Але співбесіда, звичайно, була. Генеральний продюсер сказав, що він усе життя хотів бачити на екрані саме такого ведучого, і запропонував вести новини, на що я згодився. Тому що я вів новини фактично все життя: я працюю вже 38 років – 20 на радіо і 18 на телебаченні. На радіо працював в інформаційній службі, потім перейшов в інформаційну службу «Українського телебачення» – УТН (УТ-1), Перший національний. І це моя стихія. Хоча час змінюється. Але дали можливість вдруге увійти в ту саму річку і я, чесно кажучи, був дуже приємно здивований.

– Наскільки довгою була перерва у веденні вами телевізійних новин?

– Суто у веденні новин у мене була перерва 15 років. Але в інформаційній службі працював постійно. Навіть коли я не працював безпосередньо в новинах, були програма «Відлуння», «Тема дня» – це інформаційні програми. А коли не працював на телебаченні – працював на радіо.

– 18 років на телебаченні. Телебачення в цей час змінювалося. Як вам працюється тут, в опен-спейсі? Наскільки вам комфортно?

– Якщо я скажу, що мені дуже комфортно, це буде нещиро. Я звикаю до нової технології. Tonis не працював у такій технології і ясно, що я якоюсь мірою відстав. Але до всього звикаєш, тому мені здається, що я поступово входжу в цей новий стиль ведення і подачі інформації.

– Який у вас графік роботи?

– Я графіка, на жаль, не знаю. Ми ж іще не працювали. Я відпрацював святкові дні з 24 серпня по понеділок (28 серпня. – ДМ), а потім той тиждень відпочивав. Тепер приступив ніби на зміну. Гіпотетично ця зміна має бути до наступного понеділка. Ранкова і потім денна.

– Ваші новинні випуски виходять щогодини?

– Так, інформаційний крок – година.

– На Прямому каналі частина ведучих працює не тільки в студії, але й ходить «у поля», стрімить звідти. Чи буде у вас така робота?

– Поки що переді мною таке завдання не стоїть. Для інформаційного ведучого такого амплуа не передбачено. Але я з задоволенням. Принаймні, на День незалежності я, як ви кажете, був «у полях»: включався із моєю колегою Іриною Ратушною від Адміністрації Президента, де Президент України зустрічав міністра оборони США Джеймса Меттіса.

Я довгий час працював спеціальним кореспондентом. Звичайно, до всього треба звикнути. Час іде – треба оновити навички.

У цей день чергувала Світлана Орловська. Не дивлячись на доволі ранній час, вона вже повернулася з-під Верховної Ради, де встигла поспілкуватися за ранковою кавою з народними депутатами.

– Світлано, як ви себе почуваєте? Чи не складно працювати в щоденному режимі? Не стомлюєтеся?

– Стомлюєшся чи ні – це починаєш розуміти тільки наприкінці тижня, а так працюєш просто на драйві й адреналіні, тому що це цікаво. Скільки вже років я сиджу в студії, беру інтерв’ю? А це щось нове. Абсолютно інакше себе почуваєш, коли від самого ранку до вечора можеш, що називається, рулити всіма подіями, що відбуваються в країні. Тобто я собі планую день: є ось такі події, я хочу зустрітися з політиками, з народними депутатами, хочу просто піти до школи або навіть «проінспектувати» місто – що відбувається. Тобто я формую інформаційну картину дня – для себе, каналу та його глядачів. Це дуже круто.

– Євгенія Захарова розповіла, що ви знайшли якесь кафе, яке полюблять відвідувати народні депутати і де ви зустріли Ірину Геращенко, зробивши з нею пряме включення. Чи часто ви там сидітимете «в засідці»? Вони можуть змінити кафе (сміється. – ДМ).

– Я так гадаю, що після сьогоднішнього ранкового ефіру вони його таки змінять (сміється. – ДМ). Просто воно знаходиться недалеко від будівлі Верховної Ради, тому там зручно. Ми призначили там зустріч із певними народними депутатами, а вони потім по ходу вирішили ще й зустрітися з Іриною Геращенко. На нас вони відреагували спокійно. Обговорили євроінтеграційні плани і політичний порядок денний. Будемо їх запрошувати – вони звикнуть. Це взагалі буде нашою постійною рубрикою «Кава з політичним присмаком». З депутатами зустрічатимемося раз на тиждень – а коли необхідно, й частіше. Тому що там, у кафе, вони більш розслаблені і навіть починають жартувати.

– І це завжди буде в прямому ефірі? Ніколи не буде в записі?

– Ні, це виключно в прямому ефірі. В цьому-то і вся суть, перчик.

– Поки що під час ефіру Прямого каналу ми бачимо чимало накладок саме під час прямих включень з-поза меж студії. Чи боїтеся ви їх?

– Коли я працюю в прямому ефірі, то абсолютно усвідомлюю, що технічні накладки можуть статися в будь-який момент. Я їх не боюся, тому що це прямий, живий ефір. Це завжди можна виправити: я маю на увазі, що в студії сидять ведучі. Якщо включення переривається, то це виключно доводить, що ми в прямому ефірі.

***

Також глядачів Прямого каналу і читачів «Детектора медіа» цікавило, хто на каналі підбирає експертів і, зокрема, яким чином в ефір нещодавно потрапив одіозний у колі економічних журналістів Олександр Охріменко. Знайте, дорогі читачі й глядачі: за експертів на каналі відповідає його директорка з виробництва Галина Ковальова. І вона, і Євгенія Захарова запевнили, що власник каналу не втручається в його контент (щоправда, не пригадую, щоб хоча б колись хоча б на одному мовнику хтось сказав щось інше). За словами пані Ковальової, нині на каналі немає жодних «чорних списків» експертів – вони можуть з’явитися хіба що в тому випадку, коли хтось запізнюватиметься чи зовсім не приходитиме на ефіри без попередження. Також на каналі обіцяють відлагодити виробничі процеси і запрошувати тільки найкращих експертів, причому відомих не лише в Україні, а й на світовій арені – у якості прикладу гостя, яким вона дуже пишається, Галина Ковальова навела, зокрема, нещодавнє інтерв’ю зі спеціальним представником Держдепу США з питань України Куртом Волкером.

Запитала я в Євгенії Захарової і про появу на каналі Володимира Арєва. На мою особисту думку, популярна нині на інформаційних каналах практика запрошувати в якості ведучих політиків є хибною, бо розбещує ринок і покращує умови для політичної джинси. Пані Захарова відповіла, що він принаймні не коментує події, а веде авторську програму розслідувань і колись був журналістом, а також припустила, що можливо, одного разу ринок хитнеться в зворотній бік: глядачам можуть набриднути політики, які коментують усе підряд, і вони зажадають повернення до класичної інформаційної журналістики.

Закінчу я цей репортаж із того, з чого й почала: Прямий канал будується настільки динамічно, що новини там відбуваються щодня. Наприклад, на ринку з’явилися дуже впевнені чутки, що буквально днями на каналі може змінитися генеральний директор: якщо його незмінний з 2011 року очільник Олександр Бутко дійсно піде, можна буде сказати, що ера Tonis завершилася остаточно.

Фото: Галина Петренко; скріншоти з інтернет-трансляції Прямого каналу

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY