detector.media
20.08.2017 11:02
Пішов з життя польський письменник, сценарист, журналіст Януш Ґловацький
Пішов з життя польський письменник, сценарист, журналіст Януш Ґловацький
У віці 79 років помер відомий польський дисидент, письменник, сценарист, фейлетоніст Януш Ґловацький.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Януш Ґловацький дебютував 1960 року оповіданням «На пляжі» в «Альманаху молодих». На межі 60–70 років минулого століття писав сценарії. Славу йому приніс культовий фільм «Рейс», співавтором якого був Марек Півовський.

Від 1964 до 1981 року писав фейлетони в тижневику «Культура» Єжи Ґедройця. Видав кілька томів оповідань. Світовий успіх здобув завдяки театральним п’єсам.

Коли в Польщі 1981 року введено воєнний стан, Януш Ґловацький перебував у Лондоні, куди приїхав на прем’єру своєї вистави. Остаточно оселився в США.

Був викладачем в американських вишах, дописував, зокрема, до The New York Times. Назад, до Польщі Ґловацький повернувся через багато років уже відомим драматургом.

Твори Януша Ґловацького неодноразово видавалися в Україні, він приїздив на презентації своїх книжок. Його п’єси ставилися в українських театрах – зокрема п’єса «Четверта сестра» у режисерській постановці Станіслава Мойсєєва була відтворена на сцені «Молодого театру» у Києві.

Став лауреатом престижних літературних премій. Нагороджений у Польщі хрестами - Кавалерським, Офіцерським і Командорським Ордена Відродження Польщі та Золотою медаллю Заслужений діяч культури Gloria Artis.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY