detector.media
20.08.2017 10:12
Лутковська просить ініціювати досудове розслідування злочинів каральної психіатрії щодо придушення свободи слова
Лутковська просить ініціювати досудове розслідування злочинів каральної психіатрії щодо придушення свободи слова
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів із використанням системи каральної психіатрії за часів СРСР.

Предметом для дослідження слідчих має стати архів психіатричної лікарні у Дніпрі, йдеться у зверненні омбудсмена, опублікованому на її сайті.

«Цими днями Міністерством охорони здоров’я здійснюється виїмка архіву, що охоплює багатолітню історію діяльності державного закладу «Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України» у місті Дніпро.

За всі роки існування у лікарні перебувала велика кількість людей, зокрема і тих, кого переслідувала каральна система СРСР. Задля встановлення історичної справедливості ми зобов’язані провести ретельне розслідування злочинів тих часів, з особливою увагою підійти до вивчення цих документів з огляду на їх значущість для сфери захисту прав людини і недопущення повторення існування каральної психіатрії задля боротьби із інакомисленням», – зазначила Валерія Лутковська.

Вона вважає, що аналіз документів, що зберігались в Державному закладі «Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України», має проводитись не психіатрами системи охорони здоров'я, а фахівцями, які зможуть оцінити історичну цінність цих документів для національної пам'яті, із врахуванням законодавства в сфері захисту персональних даних. 

Крім того, цей аналіз має призвести до оцінки і кримінальної складової цієї частини радянського минулого. 

«У зв’язку з вищевикладеним звертаюся до Генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів щодо переслідування осіб з використанням системи психіатрії задля ізоляції особи та придушення свободи слова», - заявила Валерія Лутковська.

Як зазначає «Радіо Свобода», чимало істориків і дослідників стверджують, що в радянські часи КДБ і Комуністична партія СРСР використовували психіатрію як спосіб розправи з інакомислячими. Якщо в Україні СБУ відкрила доступ до документів радянських спецслужб, то російська ФСБ доступ до своїх архівів закрила, при чому як для росіян, так і для іноземців.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY