detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.08.2017 16:42
Нацрада замовила в УДЦР прорахунок двох мультиплексів у Чонгарі і перенесення передавачів з окупованого Криму
Нацрада замовила в УДЦР прорахунок двох мультиплексів у Чонгарі і перенесення передавачів з окупованого Криму
17 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення замовила в «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) прорахунок двох частот для цифрового мовлення на окупований Крим і перенесення 15 передавачів з окупованого Криму до Чонгара і Чаплинки, а також прорахунок 19 нових ФМ-частот у семи областях.

Нацрада замовила прорахунок двох телевізійних частот у Чонгарі Херсонської області на кордоні з окупованим Кримом – 24 ТВК і 30 ТВК з потужністю передавачів 2 кВт – з метою організації двох додаткових локальних мультиплексів для цифрового ефірного мовлення на територію Криму. Раніше, 27 липня, Нацрада вибрала на конкурсі п’ятьох мовників, які мовитимуть у першому організованому в Чонгарі мультиплексі на 50 ТВК: «UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і Прямий канал.

Також Нацрада замовила в УДЦР технічне перенесення 10 ФМ-частот і 5 телевізійних частот (ТВК) із Джанкоя, Красноперекопська та Євпаторії в окупованому Криму до Чонгара і Чаплинки у Херсонській області на кордоні з Кримом. Ці частоти в Криму після окупації були зайняті російськими мовниками, а українські телеканали і радіостанції змушені були припинити мовлення.

До Чонгара планується перенести такі частоти:

До Чаплинки планується пернести такі частоти:

Крім частот для мовлення на Крим Нацрада замовила в УДЦР прорахунок 19 нових ФМ-частот для організації малопотужного (від 10 до 100 Вт) ФМ-мовлення у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Черкаській та Чернівецькій областях, зокрема в містах Львів і Бориспіль Київської області.

*Дані про мовників, яким за ліцензію належать перелічені частоти, взято із сайтів proradio.org.ua та ukrtvr.org.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року Нацрада визначила переможців конкурсу на 4 ФМ-частоти в Чонгарі Херсонської області. Три частоти з потужністю передавачів 5 кВт, що дає змогу охопити ФМ-мовленням Крим, дісталися «Українському радіо», кримськотатарській радіостанції «Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”»), що пов’язана з кримськотатарським телеканалом ATR і належить Ленуру Іслямову, а також радіостанції «Крим.Реалії» (ГО «Радіо кримських громад»), яка є проектом «Радіо Свобода». Четверта частота в Чонгарі з менш потужним передавачем (300 Вт) дісталася херсонській місцевій радіостанції «Херсон ФМ». Без частот у Чонгарі залишилися «Громадське радіо» та сімферопольське «Лідер ФМ» - це ще одна радіостанція Ленура Іслямова, яка з часів анексії Криму припинила мовлення.

У січні 2017 року було завершено будівництво телевежі в Чонгарі. У лютому 2017 року зі 150-метрової телевежі почалася трансляція цілодобового мовлення на окупований Крим та сусідні з ним населені пункти Херсонщини у тестовому режимі. 17 березня відбулося офіційне відкриття телекомунікаційної вежі в Чонгарі. 24 березня член Нацради Сергій Костинський повідомив, що для запуску цифрового телевізійного мовлення на півострів потрібно 3-4 місяці.

27 липня Нацрада визначила переможців конкурсу на цифрове ефірне мовлення стандарту DVB-T2 з використанням 50 ТВК в селищі Чонгар Херсонської області для мовлення на окупований Крим (оператор телекомунікацій – ТОВ «Телемережі України»). На конкурс було виставлено п’ять місць у локальному мультиплексі. З-поміж семи претендентів Нацрада обрала п’ятьох переможців: «UA: Крим», «Чорноморська ТРК», ICTV, 5 канал і Прямий канал. Без місць у мультиплексі залишилися телеканали СТБ і «ПравдаТУТ». 17 серпня п’ять телеканалів почали тестове мовлення з Чонгару на окупований Крим.

Член Нацради Сергій Костинський повідомив, що в Чонгарі планується створення ще одного локального мультиплексу (вже прораховано частоту), що дасть змогу запустити ще до 10 телеканалів на Крим. Також планується запуск цифрового ефірного мовлення на Крим і з телевежі, яка будується в селищі Чаплинка Херсонської області.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY