detector.media
17.08.2017 19:01
Шабунін заявляє, що після нього об’єктами атаки з боку влади можуть стати журналісти-розслідувачі у регіонах
Шабунін заявляє, що після нього об’єктами атаки з боку влади можуть стати журналісти-розслідувачі у регіонах
Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, якому оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості через конфлікт з блогером Всеволодом Філімоненком, заявив про загрозу, що існує для журналістів-розслідувачів у регіонах України.

Про це він сказав в ефірі програми Face2Face з Тетяною Даниленко на телеканалі ZIK, йдеться у повідомленні на сайті каналу.

Віталій Шабунін, відповідаючи на запитання, хто стане наступним об’єктом атаки правоохоронних органів, прокуратури та СБУ, заявив: «Наступними після мене будуть журналісти-розслідувачі, у першу чергу. Але, це будуть не журналісти-розслідувачі у Києві, адже у Києві набагато легше, є більше медіа, є посольства, є міжнародні організації, можна відбитися».

Натомість, за його словами, ситуація щодо журналістів-розслідувачів у регіонах набагато складніша.

«Розумієте, державний апарат як нервова система. Він побачив, що зверху можна, і це пішло вниз. І я вам скажу, що регіональні еліти набагато менш адекватні, ніж національні. Останні знаходяться хоч у якихось рамках. А от журналісти-розслідувачі, які боряться із забудовами до прикладу, у Маріуполі, Миколаєві чи Рівному ризикують набагато більше, ніж я у Києві. Тому я вважаю, що саме там і будуть проблеми», – наголосив Віталій Шабунін.

Нагадаємо, 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі.

Проте 16 серпня у Дніпровському відділенні поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості). Карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк до трьох років. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

Останнім часом проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна ведеться кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії є і відеоблогер Всеволод Філімоненко. Він є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшка Сергія Мельничука.

16 серпня Дніпровський районний суд Києва, який обирав для керівника Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна запобіжний захід, відпустивйого під особисте зобов’язання.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY