detector.media
16.08.2017 17:41
Суд обрав Віталію Шабуніну запобіжний захід (ОНОВЛЕНО)
Суд обрав Віталію Шабуніну запобіжний захід (ОНОВЛЕНО)
Сьогодні, 16 серпня, Дніпровський районний суд Києва, який обирав для керівника Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна запобіжний захід, відпустив його під особисте зобов’язання.

Рішення про це оголосив головуючий суддя.

«Застосувати щодо Шабуніна Віталія запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання», - сказав суддя.

Віталя Шабуніна зобов’язала упродовж двох місяців – до 14 жовтня повідомляти слідчих, прокурора та суд про зміну місця проживання та роботи.

У ході судового засідання адвокати Шабуніна звернули увагу суду на те, що протоколи допитів свідків, які надали прокурори, містять копіпаст.

Крім того, адвокати та колеги Шабуніна із ЦПК зазначають, що текст висновка експерта містить неточності, а інколи і неправдиві факти. Так, ушкодження у Філімоменка зафіксовано на лівій стороні обличчя, хоча на відео видно, що Шабунін бив його по правій половині. Крім того, як випливає з тексту експертизи, лікарі «швидкої», котрі госпіталізували Всеволода Філімоненка, не виявили ушкоджень і його перевели до іншої лікарні, де він провів 22 дні, починаючи із 9 липня.

Адвокати, посилаючись на висновок судмедексперта, вказують на той факт, що ушкодження Філімоненка зафіксовані лише через 12 днів після інциденту - 20 липня, хоча інцидент стався 8 липня.

В інтерв’ю «Громадському радіо» Віталій Шабунін назвав звинувачення про нього спробою дискредитувати  роботу Центру протидії корупції.

«Ну посадить він мене, і що? Центр протидії корупції перестане працювати? Та професійна команда буде працювати і далі. Це схоже на якусь істерику і страх. Це виглядає смішно. Ми самі по собі не є проблемою. Ми перешкоджаємо знищенню Антикорупційного бюро, а от воно є проблемою для влади. Ми перші, хто показує: цей законопроект, направлений, щоб обмежити повноваження НАБУ, оцей аудитор для того, щоб "злити" директора Ситника, тощо.

Ми перші розповідаємо про це журналістам та міжнародним партнерам. Тиск перших і других зупиняє відкат реформ. Ми останні півроку тільки і змушені цим займатися. Тому ціллю Петра Олексійовича Порошенка та його кола є прибрати нас, бо ми є перепоною для відкату антикорупційних реформ. Ось чому все це відбувається», — зазначив Віталій Шабунін.

Нагадаємо, 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі.

Проте 16 серпня у Дніпровському відділенні поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості). Карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк до трьох років. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

Останнім часом проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна ведеться кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії є і відеоблогер Всеволод Філімоненко. Він є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшка Сергія Мельничука.

На фото - Віталій Шабунін (ліворуч) та Всеволод Філімоненко

Фото: YouTube

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY