detector.media
16.08.2017 13:38
У Маріуполі журналістів просять не лякати інвесторів і туристів і не з’являтися на офіційних заходах у рваних джинсах
У Маріуполі журналістів просять не лякати інвесторів і туристів і не з’являтися на офіційних заходах у рваних джинсах
Маріупольська міськрада просить представників ЗМІ уникати у новинах певних словосполучень щодо міста, а також дотримуватися дрес-коду при висвітленні офіційних заходів

Про це повідомляє представниця ІМІ у Донецькій області, посилаючись на лист начальниці управління з питань преси та інформації Маріупольської міської ради Олени Махової.

У листі йдеться, що ЗМІ, використовуючи словосполучення «маріупольський напрямок» та «поблизу Маріуполя», відлякують не тільки інвесторів, а і внутрішніх туристів. Адже, мовляв, Маріуполь був звільнений у 2014 році і лінія зіткнення віддалена від міста більш ніж на 20 км, та поблизу міста не ведуться бойові дії.

Також міська влада просить журналістів уникати терміну «Столиця Приазов’я», «бо ця назва не є офіційною та суперечить чинному законодавству».

Крім того, міська влада переконливо просить журналістів, які висвітлюють офіційні заходи, дотримуватися дрес-коду та охайного зовнішнього вигляду. «Ми залишаємо за собою право не пускати на заходи журналістів в коротких шортах, рваних джинсах, міні-спідницях, майках, шльопанцях тощо», – йдеться у листі.

Такі листи журналісти виявили у своїх поштових скриньках, розповіла представниці ІМІ місцева журналістка Вікторія Савицька.

«Вислів про те, що біля Маріуполя бойові дії не ведуться, видається мені досить дивним. Бо селище Широкине ніяк не за 20 км від Маріуполя. Від околиці мікрорайона Східний десь 10 км. І ми постійно чуємо розриви і роботу артилерії», – зазначила Савицька.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, коментуючи лист, зазначив, що він має винятково консультативно-прохальний характер без вимог, накладання обов’язків чи обмежень прав журналістів.

«Хоча загалом такого роду інформаційні листи за певних умов можна розглядати як прояв «замаху» на цензуру», – сказав пан Ратушний.

Що стосується дрес-коду, то тут вже, на думку юриста, порушується питання принципів рівності і справедливості у наданні відкритого доступу до відкритих заходів суб’єкту владних повноважень.

Як повідомляв «Детектор Медіа», Комісія з журналістської етики не віднайшла порушень Кодексу етики українського журналіста в матеріалі Катерини Шаповал «На приморском направлении», опублікованому 21 липня 2017 року на сайті видання Новое время під рубрікою «Бизнес. Ребрендинг Мариуполя». КЖЕ зазначила, що представлення міста як прийнятного для туризму є позицією авторки, на яку вона має повне право.

Фото: Gloss.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY