detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
15.08.2017 14:28
НСЖУ мала відреагувати на заяву Тимчука внутрішньою дискусією, а не істерикою на адресу міжнародної спільноти – Вибрановський
НСЖУ мала відреагувати на заяву Тимчука внутрішньою дискусією, а не істерикою на адресу міжнародної спільноти – Вибрановський
Реакцією на заяву Тимчука мало би бути з боку НСЖУ чесна внутрішня розмова з приводу цієї ситуації, а не істеричний крик на адресу міжнародної спільноти – таку думку висловив медіаексперт Роман Вибрановський, коментуючи «Детектору медіа» заяву Дмитра Тимчука про вихід з Національної спілки журналістів України і реакцію на це очільника НСЖУ Сергія Томіленка і деяких міжнародних організацій, які вбачають в заяві пана Тимчука тиск на пана Томіленка.

Роман Вибрановський детально не знайомий із заявами міжнародних органіацій, але читав заяву самого Дмитра Тимчука і не вважає, що вона є тиском на голову НСЖУ Сергія Томіленка: «Мені здається, що вона не є тиском. Вона є чітко ознакою ставлення до Спілки, якій він віддав достатньо багато часу».

На думку пана Вибрановського, проблема журналістської спільноти полягає в тому, що провалено роботу зі становлення Комісії з журналістської етики (роботу КЖЕ було відновлено у грудні 2016 року), відтак, у професійній спільноті немає розуміння, хто є журналістом, а хто ним не є.

«Мені здається, що ключова проблема, якщо відійти від будь-яких емоційних речей, лежить на початку 2000-х років, коли Спілка журналістів включилася в роботу по створенню Комісії з журналістської етики (КЖЕ). Питання журналістської етики насправді ніким адекватно не піднімалося з того часу, як Комісія розвалилася. І якщо говорити зовсім відверто, то це питання було і профспілки, і Комісії ще у 2014-му році – почати чесну дискусію з приводу того, хто є журналістом, а хто – не є. Питання дуже складні. Вони не є суб’єктивні», – сказав пан Вибрановський.

Медіаексперт вважає, що саме через це тепер будь-хто може назвати себе журналістом і «цим користуються пройдисвіти». І наразі когось звинуватити у тому, що він не є журналістом, не можна, вважає пан Вибраноський.

«Макрону легко сказати, що оці люди не журналісти, а агенти, тому що у Франції працює ця робота. В Україні ця робота з журналістськими організаціями була провалена. Тепер усі намагаються знайти собі будь-які легкі рішення: "Подивіться, на нас тиснуть!". І ще дуже важливий пункт –це російський наратив. Ми пожинаєм плоди того, що не зробили домашню роботу 2014-го року», – зазначив він.

Нагадаємо, голова НСЖУ Сергій Томіленко після обшуків у редакції «Страна.ua» та домівках журналістів, вступився за видання. Народного депутата від «Народного фронту», координатора проекту «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука обурила така діяльність очільника НСЖУ і 9 серпня він заявив про свій вихід зі Спілки журналістів, членом якої був 17 років. На думку депутата, «нинішнє керівництво НСЖУ в особі С. Томіленка, беручи на себе відповідальність мовити від імені всіх членів НСЖУ, по суті посилено практикує подвійні стандарти, граючи проти інформаційної безпеки України».

10 серпня пан Томіленко опублікував у Facebook пост, у якому закликав депутатів утриматися від повчань журналістів.

15 серпня Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ, ЄФЖ) та міжнародна організація зі штаб-квартирою в США Комітет захисту журналістів (КЗЖ) оприлюднили заяви, у яких виступили на захист Сергія Томіленка від критики Дмитра Тимчука, а також на підтримку інтернет-видання «Страна.ua». У заяві пана Тимчука вони вбачали тиск на голову НСЖУ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY