detector.media
Лілія Молодецька
10.08.2017 21:05
Дарина Шевченко: Закриття «Останньої інстанції» – це сигнал для всіх журналістів каналу ZIK
Дарина Шевченко: Закриття «Останньої інстанції» – це сигнал для всіх журналістів каналу ZIK
Екс-керівниця Департаменту журналістських розслідувань каналу ZIK коментує рішення каналу закрити започаткований нею проект соціальних розслідувань «Остання інстанція»

10 серпня редактор і ведучий Данило Мокрик повідомив, що телеканал ZIK закриває з вересня його програму «Остання інстанція». Він також заявив про втручання менеджменту каналу у виробництво програми та нав’язування журналістам «потрібних» власникам каналу тем. Данило Мокрик наголосив, що не бачить для себе можливості в таких умовах продовжувати співпрацювати з каналом.

Водночас на каналі ZIK заперечили викладені редактором аргументи і повідомили, що закриття проекту відбувається через низькі рейтинги програми і у зв’язку із переформатуванням.

Екс-керівниця Департаменту журналістських розслідувань каналу ZIK Дарина Шевченко, яка запускала проект «Остання інстанція» в ефірі телеканалу у березні поточного року і звільнилася з посади в липні, у своєму коментарі «Детектору медіа» заявила, що рейтинги програми не давали підстави для її закриття. Вона також висловила свою думку щодо закриття програми.

– Дарино, як ви можете прокоментувати закриття програми «Остання інстанція»?

– Дуже шкода, що так сталося, мені було зрозуміло, що до цього йде. Я сподівалася, знову ж таки, наївно, що якийсь час вони ще зможуть працювати – власне так, як редактор програми і написав. Я хочу зазначити, що в програмі працювала прекрасна команда, прекрасні журналісти. І я не могла якимось чином їх підштовхувати, йти чи залишатися. Але я рада, що вони не пішли на поводу у практичних рішень в умовах, які є для них неприйнятними. Я бажаю їм успіху. І я хочу сказати, що це прекрасні журналісти, на яких можна покластися в роботі, які готові вчитися і які, я впевнена, будуть затребувані на ринку.

– На каналі заявили про низькі рейтинги програми «Остання інстанція». Ви згодні з цим?

– Я отримувала рейтинги проектів весь час, і я знаю, що рейтинги цієї програми були вищі за деякі ток-шоу на каналі.

Можу назвати такі офіційні дані щодо рейтингів програм каналу ZIK: за аудиторією 18+ на першому місці – «Інша Україна», на другому – «Zіткнення з Роксаною Руно», на третьому – «Слідство-інфо» Дмитра Гнапа, на четвертому – програма Наталі Влащенко, на п’ятому – ток-шоу Тетяни Даниленко, на шостому – «Остання інстанція», на сьомому – «Історична правда з Вахтангом Кіпіані».

Можливо, ще будуть якісь офіційні пояснення від керівництва каналу, що закриття програми пов’язано із грошима. Але я впевнена, що ситуація – на 99% така, яку описав у своєму пості Данило Мокрик, якому видніше ізсередини, що насправді відбувається.

– Очільниця прес-служби ZIK Надія Тисячна зазначила, що журналістські розслідування взагалі не є зараз візитною карточкою телеканалу. Як ви ставитеся до такої заяви як колишня керівниця Департаменту журналістських розслідувань?

– Для мене такий підхід є новиною.

– Цитую: «Журналістські розслідування не є зараз візитною карточкою ZIK. Вони не були занадто сильні, тому було вирішено їх переформатувати – підтягнути, скажімо, їх до рівня авторських проектів чи інформаційного департаменту, які приносять рейтинги».

– Ви знаєте, те, що вважає журналістськими розслідуваннями керівництво каналу, і те, що вважається журналістським розслідуванням у світі, – це різні речі. Тому, можливо, й на краще, що це не пріоритет для каналу. Насправді, журналістські розслідування – це дуже складний і дуже дорогий продукт. І конкурувати у такому форматі на українському ринку досить важко. Ми б спробували з часом, якби не так склалося…

– Скажіть, закриття програми все ж таки пов’язане із тим, що звільнилися з каналу і ви, і генеральний продюсер Гайгисиз Гелдієв?

– Я не думаю, що ці речі пов’язані якось напряму. Але йдеться про один процес, який почався, коли ми пішли, і продовжується тепер, коли закривають програми, які ми робили, і позбуваються команд, з якими ми разом вчились працювати за журналістськими стандартами.

Я, власне, мала на меті навчити журналістів працювати за стандартами, приймати їх як даність у своїй журналістській роботі. Мені здається, що у більшості випадків це вдалося і в нас працювала прекрасна команда…

Коли ми йшли, ми розуміли, до чого все йде, але сподівалися, що деякий час нашій команді ще дадуть працювати. І поки вони могли собі це дозволити, все йшло так, як і тоді, коли ми працювали. Але політика каналу змінилась кардинально, змінилися пріоритети, журналісти більше не можуть собі цього дозволити.

– Ви можете напряму відповісти на питання: зміна політики каналу пов’язана зі збільшенням втручання власників у редакційну політику?

– Звичайно. Очевидно, що це так. Данило Мокрик про це прямо написав.

– Він написав щодо конкретної програми, а взагалі щодо каналу?

– Я можу сказати, що під час моєї роботи були спроби деяких людей з менеджменту каналу втручатися в роботу мого Департаменту журналістських розслідувань і нав’язувати якісь теми, які ми не брали. Ми відмовлялися, зрозуміло. Але це було можливо тільки тому, що Гай був генеральним продюсером. Він у першу чергу визначав політику каналу і боровся, щоб її утримувати в рамках стандартів. Тепер, коли політика каналу змінилася на протилежну, то, відповідно, редакторам на місцях стало дуже важко працювати… Це тенденція, яка, я думаю, має стати сигналом для всіх журналістів, які працюють на каналі.

– Наскільки практика, коли менеджмент та представники власника втручаються в роботу редакції, є поширеною на каналі? Стосовно яких тем ви особисто стикалися з таким втручанням?

– Я працювала на каналі всього чотири місяці й не можу узагальнювати. Але у мене склалося враження, що особливий інтерес власника пов'язаний саме з тими іменами, які називав у своєму пості Данило, тобто це Садовий, Дубневичі та Матіос. Особисто я стикалася з цим один-єдиний раз. Мені дуже наполегливо пропонували зробити матеріал у програмі про якогось, на мою думку, малозначущого депутата Верховної Ради, який не є важливим ані для політичного, ані соціального життя країни. Я була здивована наполегливістю, з якою мені пропонував цю тему шеф-редактор каналу, та незначущістю теми, і тому відмовила. Підозрюю, що саме з цього моменту я стала незручною людиною на каналі. Але на 100% я не можу сказати, що то була джинса: мені пропонували зробити «цікавий матеріал», який на мою думку був зовсім не цікавий. Але коли журналісти зі львівської редакції прислали мені синопсис цієї теми, там було позначення, що це тема від генерального директора. 

***

Нагадаємо, Дарина Шевченко почала працювати на телеканалі ZIK на посаді керівниці Департаменту журналістських розслідувань 1 березня.

У рамках весняного сезону 2017 року телеканал ZIK запустив нову програму соціальних розслідувань «Остання інстанція». У понеділок, 20 березня, о 20.30 в ефірі телеканалу вийшов перший випуск проекту.

«Цей проект про завищені рахунки за комуналку і шахрайські схеми орендодавців, про "віджату" квартиру, на яку людина збирала гроші все життя, про хабарі в лікарнях, непробивні бюрократичні стіни і безкарність чиновників, яким можна все, бо під це заточена система. Ми хочемо в коротких і динамічних сюжетах показувати, що сталось і хто винен, а в студії запитувати у найбільш компетентних галузевих фахівців – як звичайним людям виплутуватись з таких історій», - сказала тоді Дарина Шевченко.

6 липня стало відомо, що Дарина Шевченко йде з посади керівниці департаменту журналістських розслідувань телеканалу ZIK. Департамент очолила Ольга Мовчан.

Днями раніше «Детектору медіа» підтвердили на телеканалі ZIK, що канал та Гайгисиз Гелдієв, який обіймав посаду генерального продюсера каналу, за спільною згодою припиняють співпрацю. Обов'язки генпродюсера тимчасово виконує шеф-редактор медіа-холдингу ZIK Данило Нікуленко.

10 серпня редактор і ведучий Данило Мокрик повідомив, що телеканал ZIK закриває з вересня його програму «Остання інстанція»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY