detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
10.08.2017 19:36
ZIK закриває програму журналістських розслідувань «Остання інстанція»
ZIK закриває програму журналістських розслідувань «Остання інстанція»
Редактор і ведучий програми «Остання інстанція» Данило Мокрик повідомив, що телеканал ZIK закриває його проект. Він пов’язує таке рішення каналу із небажанням його команди готувати замовні матеріали. Водночас на каналі заявляють, що закриття проекту відбувається через низькі рейтинги і у зв’язку із переформатуванням.

«Нас закривають. Нас - це проект Остання Інстанція - ZIK. Як це сталося? А дуже паскудно сталося. Думаю, згодом Телеканал ZIK випустить прес-реліз, в якому буде сказано щось про те, що проект себе не виправдав, що мав надто низькі рейтинги, що ZIK потребує більш глобальних розслідувань і бла-бла-бла. На нараді нам сьогодні повідомили, що на переформатування просто не дають грошей. Це в прес-релізі навряд чи буде. Але я просто хочу розповісти вам зараз історію змін. Висновки зробите самі», - написав Данило Мокрик у своєму Facebook.

Він нагадав, що з каналу ZIK звільнилися генеральний продюсер Гайгисиз Гейдієв і керівниця Департаменту журналістських розслідувань Дарина Шевченко, яка запускала проект «Остання інстанція» в ефірі каналу у березні поточного року.

«І тут же керівником нашого Департаменту розслідувань призначили Oльга Мовчан. Ми здогадувались, куди вітер дує. За весь час свого існування “Остання інстанція” була абсолютно незалежним проектом без будь-якого зовнішнього впливу. Очевидно, прийшов час перетворити його на проект “побажань” інвестора і керівництва…Одразу після повернення нашої команди з відпустки новий керівник департаменту Ольга Мовчан провела нараду, на якій повідомила: проект соціальних розслідувань телеканалу не потрібен. Це, мовляв, мєлочі. А треба проект “яскравих і жестякових” (це - цитата) розслідувань», - стверджує Данило Мокрик.

За його словами, Ольга Мовчан начебто передала журналістам побажання від генерального директора Ігоря Туркевича зробити матеріал про братів Дубневичів і корпорацію «КРТ».

«На що я відповів, що ми не можемо взяти в “Останню інстанцію” цю тему. Який матеріал на цю тему врешті випустили на телеканалі - можете глянути тут. Думаю, це не потребує жодних коментарів», - написав Мокрик.

Він також стверджує, що заявляв Ользі Мовчан, що не має «бажання робити замовні і “персональні” розслідування загалом, вона пояснювала, що побажання від керівництва все одно будуть».

Данило Мокрик розповів, що на нараді журналістам повідомили, що «грошей на проект великих розслідувань в каналу немає»: «“Останню Інстанцію” з вересня закривають: мовляв, для вивільнення коштів. Маємо ще вийти лиш 14, 21 і 28 серпня (хоча в нас є матеріал щонайменше ще на один випуск)».

За його словами,  для деяких журналістів програми, можливо, знайдуться вакансії в інших проектах або на новинах. Для себе Данило Мокрик такої перспективи не бачить.

«Чи погоджуватися на це - то вже їхня справа. Якщо погодяться - це не говоритиме про них чогось поганого. Впевнений, що вони працюватимуть максимально чесно. Але я для себе не бачу можливим навіть міркувати про те, щоб залишатися на каналі, на якому я пропрацював більше 3 років - ще відтоді, коли київська студія була лише в планах. Та й про те, щоб мені тут щось пропонували, і не йдеться.

Це, без перебільшення, боляче. За менш, як півроку, “Остання Інстанція” наздогнала за телерейтингами і навіть багато в чому перегнала інші нішеві проекти розслідувань на телеканалі - “Стежками Війни”, “Житлоблуд” і “Лікарські таємниці”. Наші розслідування щоразу набирали в Інтернеті щонайменше 2 тис. переглядів (бувало і 12 тис., бувало і понад 20 тис.). Кількість звернень, які ми отримували від людей - зашкалювала, ми навіть не знали, за що перше братися.

І, головне, - це було реальне рукостискання з глядачем. Наші розслідування справді багатьом помогли. Так, це - не зміна держави. Але це - зміна життя окремих живих людей. І це викликає мотивацію, якої я раніше не знав.

Ну і “Остання інстанція” - це люди. Ще ніколи я особисто так не горів будь-якою роботою, як цим проектом. Не було поняття “вихідні”, не було поняття “я сплю”, не було навіть поняття “відпустка” (так, бо ми - єдиний розслідувальний проект на каналі, який закрив увесь відпустковий період оригінальними випусками, без повторів)», - зазначив він.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до очільниці прес-служби каналу ZIK Надії Тисячної.

«Мені взагалі дивно, що Данило вирішив зробити цей розголос, я вважаю, що це його особисті емоції. Це був соціальний проект – соціальний, я наголошую. А там мова йде про якісь нібито політичні замовлення. І це був проект не найбільш топовий, і його вирішили закрити. Тому що журналістські розслідування не є зараз візитною карточкою ZIK. Крім того вони не було занадто сильні, тому було вирішено їх пере форматувати – підтягнути, скажімо, їх до рівня авторських проектів чи інформаційного департаменту, які приносять рейтинги. Тому мені дивно, що Данило сюди причепив політику», - заявила вона.

За словами Надії Тисячної, канал взагалі не збирався готувати реліз про закриття програми «Остання інстанція», яка почала виходити менш, ніш півроку тому.  «Це справа каналу – відкрили проект, закрили проект. Наш офіційний коментар до посту Данила Мокрика – це його особисті емоції», - сказала керівниця прес-служби.

Вона поки що не знає, чи будуть працевлаштовані на інших проектах журналісти «Останньої інстанції», через те, що «деякі речі зараз у розробці».  Також їй поки невідомо, чи запропонує керівниця Департаменту журналістських розслідувань Ольга Мовчан подальшу співпрацю Данилу Мокрику.

Серед тих проектів, які канал вважає своїми топовими, Надія Тисячна назвала переформатовану програму «Історична правда» Вахтанга Кіпіані, програми Тетяни Даниленко і Наталі Влащенко.

За її словами, зміни відбудуться і в інших проектах каналу, які будуть також переформатовуватись. Наприклад, зараз переформат відбувається у програмі військових розслідувань «Стежками війни».

«Тому це не стосується однієї "Останньої інстанції". Якщо Данило це бачить так – це його право», - сказала Надія Тисячна.

Вона також заперечила, що закриття проекту пов’язане із звільненням з каналу Дарини Шевченко, яка запускала програму «Остання інстанція».

Нагадаємо, у рамках весняного сезону 2017 року телеканал ZIK запустив нову програму соціальних розслідувань «Остання інстанція». У понеділок, 20 березня, о 20.30 в ефірі телеканалу вийшов перший випуск проекту.

«Цей проект про завищені рахунки за комуналку і шахрайські схеми орендодавців, про "віджату" квартиру, на яку людина збирала гроші все життя, про хабарі в лікарнях, непробивні бюрократичні стіни і безкарність чиновників, яким можна все, бо під це заточена система. Ми хочемо в коротких і динамічних сюжетах показувати, що сталось і хто винен, а в студії запитувати у найбільш компетентних галузевих фахівців – як звичайним людям виплутуватись з таких історій», - сказала тоді Дарина Шевченко.

Раніше, 1 березня, Дарина Шевченко повідомила, що почала працюватина телеканалі ZIK на посаді керівниці Департаменту журналістських розслідувань.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY