detector.media
10.08.2017 10:18
У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року
У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року
У липні Інститут масової інформації зафіксував 28 випадків порушень прав журналістів та свободи слова в Україні. Найбільшу кількість порушень – по 6 – зафіксовано в двох категоріях: «перешкоджання законній журналістській діяльності» та «побиття, напади»

Такі дані містить щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Кількість перешкоджань у порівнянні з червнем трохи зменшилася (червень – 10, травень – 9, квітень – 8, березень – 3, лютий – 7, січень – 5). Ця категорія з початку року залишається лідером з порушень свободи слова.

Водночас у липні зросла кількість побиттів журналістів у порівнянні з попередніми місяцями (червень – 3, травень – 3, квітень – 1, березень – 1, лютий – 1, січень – 0). У липні зафіксовано найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року в Україні.

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у липні ІМІ зафіксував в 15 областях України. Лідером таких порушень цього місяця стали Київ, Миколаївщина та Волинь, де зафіксовано по 4 випадки відповідно.

Порушували у липні право журналістів на професію, згідно з моніторингом ІМІ, приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, хакери, представники судової гілки влади та комунальних підприємств.

Випадки нападів та побиття журналістів сталися на Дніпропетровщині, Донеччині, Житомирщині, у Вінниці, Миколаєві та Черкасах.

6 липня на блокпості поблизу Мар’їнки на Донеччині виник конфлікт між поліцейськими і знімальною групою телеканалу 1+1. Причиною конфлікту спецкореспондетка каналу Наталя Нагорна назвала те, що журналісти фіксували правопорушення поліцейських щодо них на відео, а люди, які з ними “спілкувалися”, наполягали на видаленні цього запису. Журналісти відмовилися.

Наталію повалили обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат із нецензурною лайкою. Один із співрозмовників видер у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Після такого спілкування журналістам довелося в лікарні знімати побої.

Інший випадок стався у Миколаєві 13 липня, де водій маршрутки побив журналіста телеканалу 2+2 Юрія Коваленка. Журналіст зняв на відео, як водій маршрутки порушив правила дорожнього руху, та спробував отримати пояснення від водія, однак той поводився агресивно.

У Кривому Розі Дніпропетровської області поранено в шию оператора міського інтернет-ресурсу «Перший Криворізький» В’ячеслава Волка, який зголосився виконати роль правопорушника, аби журналісти могли відзняти постановочні кадри. Нещасний випадок стався 6 липня після навчань резервістів Збройних сил України у приміщенні Саксаганського районного виконкому міста.

Після навчань до журналістів підійшов військовий і запропонував зробити кілька постановочних кадрів. Волк зголосився взяти участь, він мав виконувати роль статиста. Військовослужбовці завели оператора всередину будівлі і через кілька хвилин всі, хто були на вулиці, почули постріл. Оператора з вогнепальним пораненням у ділянку шиї госпіталізували до однієї з лікарень міста.

З шести перешкоджань три випадки сталися у Миколаєві.

7 липня у сесійній залі Миколаївської райради депутат Сергій Протченко від Радикальної партії Олега Ляшка обурився присутністю в залі оператора районного видання «Влада громадам». Він спробував прибрати камеру, у цей момент за журналіста заступився депутат Руслан Нерода. Між депутатами зав’язалася бійка. Під час сесії депутат Сергій Протченко продовжив обурюватися присутністю преси в залі, погрожуючи «вжити заходів», якщо він буде згаданий у публікаціях ЗМІ або «хоч одне фото з’явиться в інтернеті».

Інший випадок у Миколаєві стався 23 липня, коли екс-нардеп України Віктор Горбачов, який є власником супермаркету «Сотка» штовхав та виривав телефон у ведучої програми «Скажіть, будь ласка» Світлани Махнічевої під час ревізії його магазину.

Крім того, у липні ІМІ зафіксував 5 випадків погроз, 4 випадки інтернет-тиску, по 2 випадки обмеження доступу до публічної інформації та політичного тиску. Також по 1 випадку пошкодження майна журналістів, судових позовів проти ЗМІ та від журналістів.

Випадки інтернет-тиску пов’язані з DDoS-атаками на сайт LB.ua, сайту міста Запоріжжя 061.ua та на глухівську газету «Неделя», а також атакуванням великою кількістю дзвінків з невідомих номерів мобільного телефона шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної у день народження, 8 липня.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 15 випадків побиття, 4 випадки цензури, 48 випадків перешкоджання, 19 – обмеження доступу до інформації та 19 випадків погроз.

Повністю Барометр свободи слова ІМІ за липень можна подивитися тут

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY