detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
09.08.2017 10:45
СБУ проводить обшуки в редакції «Страна.ua» та вдома у чотирьох журналістів видання
СБУ проводить обшуки в редакції «Страна.ua» та вдома у чотирьох журналістів видання
Інтернет-видання «Страна.ua» повідомляє про обшуки Службою безпеки України (СБУ) в редакції та вдома у журналістів сайту

Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

За її словами, обшуки розпочалися сьогодні вранці, 9 серпня.

«Ми дійсно за рішенням суду проводимо обшуки в редакції («Страна.ua» –  ДМ) та за місцями проживання чотирьох журналістів в рамках кримінального провадження за ч.1. ст.328 Кримінального Кодексу України  (розголошення державної таємниці)», – повідомила пані Гітлянська.

У Facebook прес-секретар СБУ згодом повідомила, що «співробітники спецслужби під час здійснення слідчих дій перевіряють комп’ютерну техніку на наявність матеріалів, які становлять державну таємницю». За її словами, сайт інтернет-видання «Страна.ua» працює у штатному режимі.

 «Дозвіл на обшук видав Печерський райсуд Києва. Як йдеться у визначенні суду, обшук йде у справі про "розголошення державної таємниці". Це нова справа, яку фабрикує проти нас СБУ», йдеться на сайті «Страна.ua».

Зазначимо, 3 липня головний редактор «Страна.ua» Ігор Гужва повідомив про нове провадження, яке, начебто, відкрите через втручання в особисте життя народного депутата України Антона Геращенка.  

Тоді «Детектору медіа» у відповідь на запит СБУ повідомила, що «за даними Єдиного державного реєстру досудових розслідувань станом на 10.07.2017 у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органами безпеки, повідомлення про підозру у вчиненні злочинів Ігорю Гужві не здійснювалось».

Згодом пан Гужва повідомив про те, що проти нього фабрикують нову справу: «Формальною причиною цього було якесь порушення держтаємниці, яке виявили на нібито вилученої у нас флешці "Кінгстон" (до речі в протоколі обшуку вилучення такої флешки не значиться)». 

Він також зазначив, що в кінці липня, за даними ЗМІ, суд дозволив доступ СБУ до магнітних жорстких дисків Міноборони, так як нібито на флешці знайшли якусь інформацію з цих дисків. Пан Гужва стверджує, що не отримував ніякої «секретної інформації Міноборони».

Як писав «Детектор медіа», увечері 22 червня в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що головреда затримано за підозрою у вимаганні й отриманні 10 тисяч доларів в одного з політиків. Пан Гужва заявив, що правоохоронці надали постанову суду про обшук у справі про нібито вимагання грошей у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії і  заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація».

У Генпрокуратурі повідомили, що пана Гужву затримано 22 червня після передачі грошових коштів у розмірі $10 тис. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання). Його затримали слідчі Головного управління Національної поліції в місті Києві за процесуального керівництва прокуратури міста Києва. Згодом ГПУ опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання «Страна.ua».

23 червня Ігорю Гужві було вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав затриманому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внести 544 тис. гривень застави. Раніше прокуратура просила суд призначити заставу у сумі 3 млн.гривень.

26 червня за Ігоря Гужву була внесена його заступницею Світланою Крюковою застава у розмірі 544 тис. грн. 27 червня головреда «Страна.UA» випустили із СІЗО.

Згодом прокуратура Києва повідомила, що вважає розмір застави недостатнім та подала скаргу до Апеляційного суду, у якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та ухвалити нову, застосувавши щодо пана Гужви запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у розмірі 3,2 тис грн.

Фото: «Страна.UA»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY