detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
02.08.2017 11:10
У Житомирі судитимуть місцевого блогера, який працював на російські ЗМІ (ДОПОВНЕНО)
У Житомирі судитимуть місцевого блогера, який працював на російські ЗМІ (ДОПОВНЕНО)
Слідчі Служби безпеки України (СБУ) оголосили про підозру в державній зраді житомирському блогеру-журналісту, який за вказівкою російських кураторів готував та поширював антиукраїнські матеріали. Блогеру загрожує покарання до 15 років позбавлення волі

Про це «Детектору медіа» повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

«Сьогодні буде обиратись міра запобіжного заходу – арешт», – сказала вона.

Як повідомляє прес-центр СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював тенденційні публікації.

«Тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер, іноді «інформаційному найманцю» дозволялося самому обирати тему. Гонорари за публікації зловмисник отримував через міжнародні системи онлайн-розрахунків», – повідомили в СБУ.

Як зазначено, підготовлені журналістом авторські статті, із потрібними кремлівським кураторам акцентами, публікувалися на шести інтернет-сайтах, які адмініструвалися із РФ та тимчасово окупованих територій України. Крім того зазначено, що спочатку автор підписувався справжнім прізвищем, але згодом перейшов виключно на псевдоніми.

Під час досудового розслідування було проведено лінгвістичні і судово-психологічні експертизи текстів житомирського журналіста. У СБУ повідомляють, що тексти автора «засвідчили маніпулятивний вплив на свідомість читачів та підбурювання аудиторії на вчинення конкретних дій на шкоду суверенітету і незалежності нашої держави».

«За висновком експертів, матеріали за семантико-лінгвістичним наповненням також містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни та між Україною та сусідніми дружніми державами», – йдеться у повідомленні СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання блогера правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами листування з російськими кураторами та підготовки антиукраїнських матеріалів. У чоловіка також вилучено копії укладених із державними інформаційними агентствами РФ угод на підготовку замовних статей, акти прийому-передачі робіт за обумовлений гонорар та банківські картки, на які перераховувалися гроші.

Як повідомила на своїй сторінці у Facebook прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган, блогеру повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 161, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

«Ухвалою Корольовського районного суду м. Житомир надано дозвіл на затримання підозрюваного з метою приводу для участі у розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – написала вона та додала, що блогеру загрожує покарання до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, 1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста, який публікує антиукраїнські матеріали та коментує події в Україні для проросійських ЗМІ.

 

Фото: прес-центр СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY