detector.media
26.07.2017 12:50
Суд відмовив журналісту у праві дізнатися і розповісти про відпустки і лікарняні голови Волинської облради
Суд відмовив журналісту у праві дізнатися і розповісти про відпустки і лікарняні голови Волинської облради
Судді вирішили, що така інформація має внутрішньовідомчий характер і не підпадає під визначення Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Львівський апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні позову журналіста інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрія Горбача проти Волинської обласної ради щодо надання інформації про перебування голови облради Ігоря Палиці на робочому місці та у відпустках, відрядженнях і на лікарняних.

Відповідна ухвала винесена колегією суддів у складі Ярослава Попка, Романи Хобор та Романа Сеника, повідомляє Четверта влада

Колегія львівських суддів погодилася із арґументами щодо того, що інформація, яка запитувалася, міститься в документах, які мають внутрішньовідомчий характер і не підпадають під визначення Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Виявляється, інформація про те, яким чином голова Волинської обласної ради використовує свій робочий час, не відноситься до публічної, і громада не має право це знати, - обурюється адвокатка, медіа-юристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко. – Рішення суперечить міжнародним стандартам у сфері доступу до публічної інформації, Закону України «Про доступ до публічної інформації», роз’ясненням Вищого адміністративного суду України, викладеним у Постанові Пленуму від 29 вересня 2016 року №10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації». Ми будемо оскаржувати ці судові рішення. Адже якщо цього не робити, практика застосування законодавства про доступ до публічної інформації значно погіршиться. І спочатку перестануть надавати документи про те, як посадові особи виконують свої публічні функції, а потім – й іншу важливу для громади інформацію».

Намагання журналіста «Четвертої влади» Юрія Горбача отримати відповіді на свої запити зумовлені тим, що Ігор Палиця є одним з найнепублічніших політиків Волині: його не зустрінеш на більшості публічних заходів, представникам ЗМІ майже неможливо потрапити до кабінету голови облради, бо там стоїть охорона. Тож і виникло питання, а чи справді посадовець щодня відвідує своє робоче місце і належним чином виконує свої посадові обов`язки.

У Волинській обласній раді двічі відмовилися надавати зазначену інформацію, тож журналіст у квітні подав позов до суду.

Як повідомляв «Детектор Медіа», за перше півріччя 2017 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом в Україні 122 випадки порушень свободи слова. Найбільшу кількість порушень за шість місяців 2017 року було зафіксовано у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 42 випадки, а от на другому місці опинилася категорія «обмеження доступу до публічної інформації». Цього року експерти ІМІ відзначають негативну тенденцію у цій категорії – зокрема з початку року було зафіксовано 17 випадків порушень, пов’язаних з доступом до інформації, тоді як за той же період 2016 року було зафіксовано 9 таких випадків.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY